Foto: Naomi Heidinga

Luuk Schaper wist al op zijn twaalfde dat hij bakker/patissier wilde worden. Op zijn twintigste heeft hij al zijn eigen zaak: Luux by Berekuil in Krimpen aan de Lek. Hier kunnen klanten terecht voor luxe gebak, chocolade en ijs.

In plaats van naar een ‘gewone’ middelbare school in Nederland ging Luuk naar de bekende bakkerijschool Ter Groene Poorte in Brugge. Hij werkte een tijdje bij zijn ouders, die een patisserie en chocolaterie in Ouderkerk aan de IJssel hebben. Maar de droom was een eigen zaak. In mei 2019 werd dit werkelijkheid. Aan de Markt in Krimpen aan de Lek opende hij Luux. “We kregen het pand als casco", vertelt hij. "De hele inrichting hebben we zelf bepaald.” Prominent vooraan in de winkel staat de ijsvitrine, met daarin diverse soorten ijs. Daarnaast zijn er toonbanken met chocolade en gebak. Bij het zitgedeelte voor de klanten kijk je zo de ijskeuken in. Voor de apparatuur kreeg hij advies van Joost van Velden van Valmar Nederland.

Luux is de hele week geopend, ook op zondag. Een moedige keuze in een gereformeerd dorp als Krimpen aan de Lek. “Dat was wel even spannend, we wisten niet hoe onze klanten hierop zouden reageren. Maar we zijn zondag pas vanaf 13 uur geopend, dus we houden wel rekening met kerkgangers. Op zondag is het hier hartstikke druk. Naast bewoners, komen ook veel toeristen en wielrenners voorbij. We zitten hier vlakbij de pont naar Kinderdijk.”

Zijn zaak loopt goed, maar het is wel hard werken. “Bij je eigen zaak wil je overal zoveel mogelijk bij zijn", zegt Luuk. "Ricardo, Roelof (zijn medewerkers, red.) en ik beginnen om 3 uur ’s nachts met het ijs bereiden. Daarnaast doen we de patisserie. Voor de opening gaan we naar de winkel, halen melk en zorgen we dat daar alles loopt. Dan gaan we weer aan de patisserie. Ik eet ’s avonds even thuis en dan ga ik terug naar de winkel tot sluitingstijd. We zijn zeven dagen per week open. Per nacht pakken we zo’n vier uurtjes slaap. Veel tijd voor een sociaal leven is er nu dus niet.”

Meer weten over Luuk Schaper en zijn onderneming Luux? Lees dan het complete artikel van Naomi Heidinga in Vakblad IJs!, editie 47-2019. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af!

 

Altijd op de hoogte blijven?