IJstopper voor ‘stille kracht’ Bob Frie

4 april 2024 Gilde van Meesterijsbereiders
Tijdens de halfjaarlijkse vergadering van het Gilde van Meesterijsbereiders op 18 maart mocht Bob Frie de IJstopper 2024 in ontvangst nemen. “Juist door zijn bescheidenheid en onopvallende verschijning was Bob jarenlang de stille kracht achter de feitelijke uitvoering van deze IJsVak-Wedstrijden”, verklaart Edwin van Es, voorzitter van Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders (VAIJ).

De IJstopper is een beeldje van een ijsbereider met een spatel aan het werk bij een verticale ijsmachine en is een initiatief van de Meesterijsbereiders van het Gilde van SVH Meesterijsbereiders. Met deze onderscheiding zetten de Meesterijsbereiders de spotlights op een branchegenoot die zich heeft onderscheiden in de branche. Eerder mochten onder andere Jacques Vos en Martin van Rossem het bronzen beeldje in ontvangst nemen.

Op maandag 18 maart vond de halfjaarlijkse vergadering van het Gilde van Meesterijsbereiders plaats. Dit gebeurde in combinatie met een bedrijfsbezoek aan de ijsmakerij van Van der Poel in Hengelo. Tijdens dit bezoek reikte voorzitter Luc Blok de IJstopper uit aan Bob Frie.

Bob Frie

Bob mag zich sinds 1991 SVH Meesterijsbereider noemen en was jarenlang de trotse eigenaar van een ijssalon in Nuenen. Hij is al meer dan twintig jaar examinator bij het IJscentrum. Heel veel kandidaten van deze opleiding zijn door Bob geëxamineerd. Daarnaast deed Bob al heel wat jaren de regie achter de schermen bij de IJsVak-wedstrijden. Van het aannemen van het ijs, het uitscheppen van het ijs van de deelnemers en het omnummeren van de ingeleverde ijsbakken tot het inspecteren en controleren op kwaliteit en het voldoen aan de wedstrijdvoorwaarden. Ook zette Bob zich altijd in voor de jaarlijks terugkerende IJsVak-beurs. "Hij is altijd meerdere dagen druk in de weer om het geheel vlotjes te laten verlopen en was jarenlang hij een zeer gewaardeerde ondersteuning voor kandidaten en de juryleden", aldus het gilde.  

Vanwege al zijn activiteiten voor de ijsbranche was het volgens zijn collega’s hoog tijd om Bob eens in het zonnetje te zetten. “Juist door zijn bescheidenheid en onopvallende verschijning was Bob jarenlang de stille kracht achter de feitelijke uitvoering van deze IJsVak-Wedstrijden”, aldus VAIJ-voorzitter Edwin van Es.

Gilde van SVH Meesterijsbereiders

Om de titel Meesterijsbereider goed uit te dragen binnen en buiten de ambachtelijke ijssector richten zij het Gilde van SVH Meesterijsbereiders op. Alle ijsbereiders die in de toekomst hun Meestertitel behalen, kunnen/mogen lid worden van deze vereniging. Hiermee groeit het aantal ambassadeurs ten gunste van de ambachtelijke ijsbranche. Alle Meesterijsbereiders spannen zich namens de vereniging in om het imago van het vak of het onderwijs te versterken en ontwikkelen hiervoor diverse initiatieven en rollen, zoals de inzet voor de jaarlijks georganiseerde IJsVak-wedstrijden.

Altijd op de hoogte blijven?