Van der Poel IJs is een bekende naam in Twente en in ijsbereiderskringen. Het familiebedrijf uit Hengelo wordt sinds de Zeroes gerund door broer Pieter en zus Meike. Onlangs is de nieuwe ijsmakerij in Hengelo geopend. Een miljoeneninvestering met het oog op de toekomst. “We willen elk jaar een nieuwe ijssalon openen.”

Het is even zoeken op het industrieterrein want de belettering is nog niet klaar. Maar dan krijgen we het hypermoderne pand van de familie Van der Poel in het vizier.  Naast een laad- en losruimte, is er opslagruimte en een ijskeuken met verschillende koel- en vriescellen op de begane grond.

Op de eerste verdieping zijn de kantoren en staan de ketels waarin de mixen worden bereid. Hier is ook de ‘machinekamer’ gevestigd met daarin de installaties voor het koelen en vriezen plus de (warm) watervoorziening. “We krijgen straks ook zonnepanelen op het dak want het aanleggen van gasleidingen mag hier niet”, vertelt Meike van der Poel.

In totaal is de nieuwe ijsmakerij 1200 vierkante meter groot. Dat is zo’n vier keer groter dan in de oude situatie. “Omdat het zo groot oogt, lijkt het misschien wel een fabriek, maar we noemen het zelf de ijsmakerij want we houden het ambacht vast”, vertelt haar broer Pieter die verwacht dit jaar zo’n 250.000 liter ijs of misschien nog wel meer te gaan maken.

Familiebedrijf van bijna 100 jaar

De familie Van der Poel uit het Overijsselse Hengelo komen we meteen tegen in de allereerste nummers van vakblad IJs!, 15 jaar geleden. Ze draaien al heel wat jaren mee in de ijsbranche. In 1925 opende de overgrootvader van Meike en Pieter van der Poel de banketbakkerszaak. Sinds 1945 verkoopt de familie schepijs. Inmiddels heeft de vierde generatie de ijslepel overgenomen. Naast de winkels in Enschede (twee) en die in Hengelo, zijn ze twee jaar geleden met franchising gestart. In Almelo zit de ‘flagshipstore’. Eind april opent een nieuwe franchisezaak in Oldenzaal en er is een shop-in-shop verkooppunt bij Bakkerij Nollen in Hardenberg.

Handwerk

Van der Poel IJs Meike en Pieter van der Poel Pieter van der Poel en zijn zus Meike zijn de vierde generatie die in het familiebedrijf actief zijn. (© Koos Groenewold)

Hoe wil hij op grootschalige wijze ambachtelijk ijs bereiden? “We maken nog steeds alle mixen zelf vanaf de basis. Dat geldt ook voor onze eigen koekjes en sauzen zoals de aardbeienpuree.” Het opbouwen van de ijsbakken zoals de populaire cookie caramel met laagjes ijs, koekjes en saus is ook nog steeds handwerk voor het team van acht medewerkers. Het schepijs komt in kleine hoeveelheden, per vier bakken en dus per batch, in de vriezer.

De machines waarmee ze het ijs draaien, zijn bovendien dezelfde als in een ‘normale’ ijskeuken. Ze komen uit de vorige centrale ijsbereidingsruimte. Ook de twee bokvriezers zijn meeverhuisd. “Daarop draaien we nog steeds bepaalde smaken zoals malaga en stracciatella. De rozijnen in het malaga-ijs zijn zo zacht dat je ze kapot zou draaien in een verticale ijsmachine.”

De beslissing om de oude ijskeuken in te ruilen voor een nieuwbouwpand, had wel wat voeten in aarde. Zowel emotioneel als zakelijk, zo licht Meike toe: “Onze opa heeft die ijskeuken gerealiseerd. Deze zat achter de ijssalon aan de Bornse straat in Hengelo, de eerste zaak van onze familie waar alles is begonnen. Het pand met daarin de ijskeuken was niet alleen te oud maar ook te klein. We zaten aan de maximale capaciteit.”

Drie jaar onderweg

Van der Poel IJs machinekamer Op de eerste verdieping staan de ketels waarin de mixen worden bereid. (© Koos Groenewold)

In totaal drie jaar waren broer en zus ‘onderweg’ voor de eerste ‘paal’ voor de nieuwbouw de grond inging. Ze namen deel aan het ‘Snelle groeiers’-programma van de provincie Overijssel voor mkb-bedrijven om te investeren in duurzaam doorgroeien. Daarbij kregen ze ondersteuning van experts om te onderzoeken of hun plannen haalbaar waren.

‘Omdat het zo groot oogt, lijkt het misschien wel een fabriek, maar we noemen het zelf de ijsmakerij’

Door corona en de stijgende prijzen van grond, energie en bouwmaterialen, kwam er eigenlijk een advies om het niet te doen. Maar vorig jaar hakte de familie de knoop door en besloten ze toch drie miljoen te investeren in het pand en de omliggende grond. De bouw startte in het najaar en in februari was de ijskeuken in bedrijf, net op tijd voor de start van het nieuwe jsseizoen.

De beslissing voelt goed, vinden zowel broer en zus die in de Zeroes het bedrijf over namen van hun vader Peter van der Poel. Hij had destijds al meer verkooppunten gerealiseerd en ervoor gezorgd dat de naam Van der Poel IJs ‘regionaal wereldberoemd’ was. Iedereen in Twente kent de reputatie van het schepijs maar ook in ijsbereiderskringen is de familie een goede bekende.

Pittig

Van der Poel IJs handmatig Het opbouwen van de ijsbakken zoals de populaire cookie caramel met laagjes ijs, koekjes en saus is nog steeds handwerk. (© Koos Groenewold)

In de begintijd adviseerde Peter zijn opvolgers nog regelmatig maar na zijn overlijden in 2014 moesten ze het alleen rooien. Meike: “Dat was best pittig maar het heeft ons geleerd om op eigen benen te staan.”

Ze benadrukt dat hun vader hen beiden heeft geïnspireerd. “Hij heeft nooit druk op ons uitgeoefend dat we het zouden moeten overnemen. Maar wij zagen dat onze vader altijd heel vrolijk was als hij over zijn werk sprak. IJs is een leuk product, iedereen wordt er blij van.” Pieter vult aan: “Mijn vader zei altijd: ‘Ik heb het leukste vak dat er is’. Mensen gaan naar de ijssalon als ze vrij zijn, samen met de familie en voor een paar euro genieten ze van een ijsje.”

Als kind droomde Pieter al van ijs en riep: ‘Later als ik groot ben, ga ik in het bedrijf nog groter maken’. Op zijn 21ste (in 2004) trad hij toe en ging ijs leren maken. Meike was een jaar eerder, in 2003, gestart. “Mijn vader wilde in Enschede een ijssalon openen en kon niemand vinden dus toen stelde ik voor dat ik het zou gaan doen.” Op haar 25ste ruilde ze haar beroep als stewardess in voor het scheppen van ijs.

Einddoel

Van der Poel IJs pieter in actie Pieter staat zelf nog regelmatig in de ijskeuken: “Ik wil dit werk de rest van mijn leven doen en het bedrijf door ontwikkelen”. (© Koos Groenewold)

In de loop der jaren is de samenwerking gegroeid en nu hebben ze beiden hun eigen taken. “Zonder Pieter had ik waarschijnlijk deze stap met de nieuwe ijsmakerij niet aan gedurfd. Ik ben vooral operationeel bezig en run de twee zaken in Enschede en daarnaast heb ik de zorg voor mijn gezin.”

Pieter is verantwoordelijk voor de ijssalon in Hengelo en is degene die ook zelf regelmatig de ijsspatel grijpt. “Ik wil dit werk de rest van mijn leven doen en het bedrijf door ontwikkelen. Dit is mijn einddoel.”

De Van der Poels zien de nieuwe ijsmakerij als een investering voor de lange termijn. “We krijgen zo ruimte om in de toekomst door te groeien.” Dat willen ze doen door middel van franchising. Sinds twee jaar hebben ze in Almelo een franchisenemer. Een van hun oud-medewerkers runt deze zaak die ze als flagship zien voor de toekomstig te openen filialen. “Ons doel is om elk jaar een nieuwe winkel te openen”, meldt Pieter.

Shop-in-shop

Van der Poel IJs ijssalon De ijssalon in Almelo is de eerste franchisezaak van de familie Van der Poel. (© Koos Groenewold)

Dit voorjaar gaat in Oldenzaal een Van der Poel ijssalon op franchisebasis van start. Deze winkel wordt momenteel verbouwd in dezelfde huisstijl als het verkooppunt in Almelo. Voor volgend jaar staat Rijssen op de planning. Behalve de bestaande ijsverkooppunten, is er een shop-in-shop te vinden bij bakkerij Nollen in Hardenberg. “We verkopen hier nu voor het tweede jaar ijs en we kijken samen of dit voor beide partijen goed werkt.”

Hoe gaat die groei verder verlopen? Blijft de regionale beroemdheid van Van der Poel beperkt tot Twente? Broer en zus hebben wel oren naar uitbreiding over de landsgrenzen naar Duitsland. “Duitsers zijn gek op ijs en ze eten het twaalf maanden per jaar.”

Wedstrijden en eretitels

In de wereld van ambachtelijk ijsbereiden, heeft de familie Van der Poel al verschillende onderscheidingen en prijzen in de wacht gesleept. In 2000 ontvangt wijlen Peter van der Poel (1950-2014) de titel SVH Meesterijsbereider. In 2016 behaalt medewerker Bert Waninge deze titel. Daarnaast schopt Van der Poel IJs het maar liefst vier keer tot ijssalon van het jaar in 2001, 2004, 2010, 2014. Het jaar 2010 is er een jaar met een gouden randje want de familie wint ook nog de Gouden IJsspatel en de Gouden IJscreatie. 

Altijd op de hoogte blijven?