Samenwerken

15 april 2024 Bianca Roemaat

REDACTIONEEL #2 | Een samenwerker is sterker’. Als eenpitter kan ik volmondig beamen dat het loont om samen te werken met gelijkgestemden. Voorwaarde is wel dat er een ‘klik’ is en dat je onderling goede afspraken maakt. Zo werk ik graag samen met andere zelfstandige professionals die uitblinken in een vaardigheid waar ik geen kaas van heb gegeten. Zoals een websitedesigner, een foto- of videograaf, een trainer of ondernemersadviseur.

Is dit herkenbaar? Vast wel! Ik zie in de branche van ijsmakers ook samenwerkingen. Zo organiseerde totaalleverancier Bakeplus samen met twaalf partners twee open dagen in Kesteren. Het leverde een informatieve bijeenkomst op.

Een ander voorbeeld is de krachtenbundeling tussen een food start-up (Victor van Saltbommel van Huberts’ Food) en producent Ausnutria. Via LinkedIn vonden ze elkaar en dat heeft geleid tot een ‘co-creatie’: ijs met een hoog proteïnegehalte dat gebaseerd is op geitenpoeder. Mooi trouwens, dat de derde generatie uit een ijsbereidersfamilie betrokken is bij deze cocreatie. 

Over nieuwe generaties en samenwerking gesproken: bij de vakwedstrijden op de Dag van het Ambacht zag ik het ook terug. Bij de organisatie trekken verschillende generaties enthousiast samen op en zo vindt de overdracht van kennis plaats. 

Dat brengt me bij Jacques Vos. Dit jaar stond er ‘floormanager’ op zijn buis tijdens de IJs-Vak-wedstrijden. Maar Jacques kun je eigenlijk niet met een functietitel omschrijven. Hij is een schoolvoorbeeld van een verbinder en samenwerker. Hij heeft veel betekend voor de branche en is altijd bereid om zijn technische kennis te delen. Zo ook in vakblad IJS. Meer dan vijftien jaar heeft hij de rubriek ‘Grondstof belicht’ geschreven. In dit nummer zwaait hij af om plaats te maken voor een nieuwe generatie.

Verder nemen we afscheid van ondernemer Gijs van Dijk als columnist. Hij verlaat de ijsbranche. Beiden dank ik heel hartelijk voor hun lezenswaardige en informatieve bijdragen en de prettige samenwerkingen. 

PS Ook dank aan jullie voor de positieve reacties op de nieuwe vormgeving van ons magazine en de uitnodigingen om langs te kohttps://vakbladijs.nl/men voor reportages. Wordt vervolgd! We zijn terug na de zomer. Blijf op de hoogte via vakbladijs.nl.

Altijd op de hoogte blijven?