Afscheid nemen bestaat niet

14 mei 2024 Jacques Vos

BLOG | Is dat niet dat bekende liedje van… Marco Borsato? Niet helemaal mijn genre, maar het schoot me even te binnen toen ik deze column ging schrijven.

Afscheid nemen, doe ik echt nog niet, maar toch gaan jullie mijn bijdrage ‘Grondstof belicht’ in Vakblad IJS misschien wel missen. Als mede-oprichter van Vakblad IJS in 2009 heb ik de afgelopen vijftien jaar voor elke uitgave een artikel geschreven over de kenmerken, eigenschappen en toepassingen van ingrediënten voor ambachtelijk ijs. En over welke invloed deze hadden op de smaak, de structuur en de schepbaarheid. Of wat dat betekende voor het mondgevoel en de kwaliteit en van het ijs.

Suikertaks

Er gebeurt momenteel zo veel op het gebied van grondstoffen en wetgeving, dat er voorlopig nog voldoende te melden valt over de gevolgen die deze hebben op de productie en de verkoop van ons ambachtelijk ijs. Denk maar aan de vervanging van dierlijke door plantaardige ingrediënten. Of de suikertaks die straks wellicht ook gaat gelden voor andere producten dan frisdranken. 

De ambachtelijke ijsbranche heeft een enorme vlucht genomen vanaf het moment dat het IJscentrum is opgericht (1999). Het vakblad IJS heeft daar zeker aan bijgedragen door het verstrekken van brede informatie over vakmanschap en ondernemerslust. Ik hoop dat het nog lang zo mag blijven.

2024 is voor het vakblad het jaar van vernieuwing. De vertrouwde vorm is aangepast en het magazine heeft dezelfde uitvoering gekregen als de andere vakbladen die de uitgever uitbrengt. Dat lijkt mij ook een mooi moment om iemand anders de ruimte te geven om in het vakblad zijn of haar kennis en kunde te delen. 

Jongere generatie

Ik merk dat ik als pensionado toch minder makkelijk actueel kan blijven en dat hoeft natuurlijk ook niet. Daarom draag ik graag het stokje over aan de jongere generatie. Er zijn de laatste jaren veel ijsbereiders bijgekomen, die met veel enthousiasme en passie hun werk doen en er graag over willen vertellen. Daar maak ik graag plaats voor.

Ik neem geen afscheid, want eenmaal besmet met het ijsvirus, raak je het nooit meer kwijt. Ik kom u zeker tegen bij de IJsVak-Wedstrijden, het IJscentrum, IJs-Vak en andere plaatsen waar ambachtelijk ijs de hoofdrol speelt en ik zal vast ook nog weleens iets te vertellen hebben in dat mooie vakblad IJS. 

Heel veel succes en we gaan elkaar zien.

Altijd op de hoogte blijven?