IJscentrum vindt nieuw onderdak bij Food Innovation Academy

2 juli 2019

Het IJscentrum heeft een nieuw onderdak gevonden bij de Food Innovation Academy (FIA). Op korte termijn verruilt het IJscentrum, samen met manager Jacques Vos, Wageningen voor het nieuwe pand van FIA in Vlaardingen. IJsbereiders kunnen er vanaf september terecht voor cursussen en examens.

Het IJscentrum is in 1999 opgericht met als doel het niveau in de ambachtelijke ijsbranche te verhogen. De school is sinds die tijd uitgegroeid tot een breed gedragen opleidingsinstituut en kennisinstelling. Jaarlijks volgen ruim honderd cursisten een opleiding of training aan het instituut, variërend van basis ijsbereiding, ijsbereiding voor gevorderden, ijs en patisserie tot aan de Meesterproef. Vrijwel alle commerciële partijen in de ambachtelijke ijssector werken (nauw) samen met het IJscentrum, evenals de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum - de branchevereniging voor ijsbereiders.

Met het tekenen van de overname-overeenkomst door de FIA en mbo-onderwijsaanbieder Rijn IJssel, waar het IJscentrum deel van uitmaakte, wordt er duidelijkheid verschaft over de toekomst van het instituut. Door een interne herstructurering besloot Rijn IJssel afstand te doen van het ijsopleidingsinstituut. De FIA toonde meteen interesse. “Het IJscentrum past heel goed in de ambities van de Food Innovation Academy”, zegt FIA-bestuurslid Arry Verhage,. “Namelijk ambitieuze foodopleidingen koppelen aan innovatieve bedrijven en een inspirerende locatie, om zo te werken aan het verbeteren van het imago van de voedingsmiddelenbranche. We zijn dan ook ontzettend blij met deze overname en zetten ons er voor in om het IJscentrum goed te laten landen in Vlaardingen, om het daarna verder uit te bouwen. Bijvoorbeeld door combinaties te zoeken met zuivel, banket en patisserie en chocolade.”

Rijn IJssel is ook tevreden met de nieuwe plek die het IJscentrum krijgt. “De FIA zorgt voor borging van het IJscentrum: dat was onze grootste zorg”, vertelt Klaas Huizenga, interim-directeur Rijn IJssel Vakschool Wageningen. “Ook blijft Jacques Vos, die leiding geeft aan de ijsopleiding, op detacheringsbasis verbonden aan het IJscentrum en gaat daarmee over naar Vlaardingen. Net als de lesprogramma’s en de inventaris. Daarmee dragen we het IJscentrum met een gerust hart over. We wensen de FIA heel veel succes met de ambitieuze plannen die het heeft voor de toekomst.”

Manager Jacques Vos toont zich erg in z’n nopjes met zijn nieuwe werkomgeving. “De FIA is een toonbeeld van hoe het nieuwe, hybride onderwijs er uit moet zien: onderwijs en praktijk die naadloos in elkaar overvloeien. In zo’n omgeving komt het IJscentrum uitstekend tot zijn recht. IJsbereiders kunnen hier nog beter worden geschoold, in een omgeving waar het praktijkdeel van andere foodopleidingen ook gestalte krijgt, waar allerlei professionals uit de foodbranche aan de slag gaan en waar onderzoek en innovatie centraal staan. Ideale omstandigheden om met het IJscentrum een verdiepingsslag te maken. Ik ben dan ook erg blij met deze stap.”

Ook Lentiz | Cursus & Consult, de mbo-onderwijspartner binnen het FIA-samenwerkingsverband, staat te trappelen om samen met Jacques Vos en zijn team van trainers, uitvoering te gaan geven aan het continueren van het IJscentrum. “Het opleiden van ijsbereiders past heel goed in ons bestaande portfolio van foodopleidingen”, reageert directeur Harry van der Zaag. “Onze ambitie is om hierin verder te groeien, en met de komst van het IJscentrum zetten we de volgende stap.”

De branchevereniging voor ambachtelijke ijsbereiders, de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum, is erg positief over de het feit dat het IJscentrum wordt geïntegreerd in de FIA. “We zien de potentie van dit mooie initiatief”, aldus Martin van Rossum, bestuurslid van de branchevereniging, wijzend op de FIA. “Als vereniging hechten we groot belang aan het voortbestaan van het IJscentrum als uniek opleidingsinstituut voor ijsbereiders in Nederland. Door het onder te brengen in de FIA is de toekomst verzekerd. Dat is fantastisch. We zijn onder de indruk van de faciliteiten die het gebouw van de FIA herbergt en van de plannen die het FIA-bestuur heeft om middels partnerships met bedrijfsleven, overheid en onderwijs te werken aan innovaties, kennisdeling en imagoverbetering.”

De branchevereniging wil nauw blijven optrekken met het IJscentrum binnen de FIA, onder meer om te werken aan verdere professionalisering van de ambachtelijke ijsbranche en om ambachtelijk ijs te promoten onder consumenten. De vereniging tekent daarom een samenwerkingsovereenkomst met de FIA. “We hebben groot vertrouwen in de plannen van de FIA en de mensen die dat gaan uitvoeren”, licht Van Rossum toe. “Wij willen ons steentje daar aan bijdragen, zodat ijsbereiders – onze leden – daar ook van kunnen profiteren.”

IJsbereiders en andere geïnteresseerden die een opleiding willen volgen via het IJscentrum, kunnen in september terecht in het nieuwe onderkomen aan de Industrieweg in Vlaardingen. In de tussentijd gaat de FIA in gesprek met de partners van het IJscentrum en wil het om tafel met de Commissie IJsVak-Wedstrijden die de jaarlijkse vakwedstrijden voor ijsbereiders organiseert, het Gilde van Meesterijsbereiders en de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH), die de accreditatie van de SHV-erkende horeca-opleidingen verzorgt, waaronder die van ambachtelijke ijsbereiding. “We willen bouwen aan een goede en gezonde toekomst van de voedingsmiddelenbranche in het algemeen en specifiek op de ontwikkeling van vakmanschap”, licht Arry Verhage toe. “De komst van het IJscentrum naar Vlaardingen geeft verder gestalte aan die ambitie. We zoeken verbinding, zodat we elkaar kunnen versterken. Alleen zo kun je het verschil maken”, besluit de FIA-bestuurder.

 

 

Altijd op de hoogte blijven?