Afwijken van de gebaande paden

27 september 2022 Hidde de Brabander

Het najaar en de winter komen er weer aan. Welke invulling ga je hier als ambachtelijk ijsbereider aan geven? Bij het IJscentrum wijken we met ons cursusaanbod steeds meer af van de gebaande paden. We kijken verder dan de bevroren ijsproducten in de vitrine.

Na de zinderende hitte van deze zomer, maken we ons allemaal weer op voor de symbolische tweede helft van het jaar. Een nieuw bedrijf dat we waarschijnlijk allemaal op een eigen manier gaan invullen. De een zal wellicht van een welverdiende vakantie gaan genieten, terwijl de ander zich juist gaat opmaken voor nieuwe weken van omzet, met de decembermaand als echte kers op de ijstaart.

Zelf heb ik het IJscentrum weer in gereedheid gebracht na een zomerstop van enkele weken. De machines staan weer klaar en de grondstoffen zijn weer bijgevuld. Het zal een intense tijd gaan worden waar we op meerdere plekken ons werk zullen doen.
Steeds vaker is het IJscentrum namelijk ‘on tour’ en online te vinden om de kennis en kunde bij verschillende soorten deelnemers over te brengen. En daarbij wijken we vaker af van de reeds gebaande paden. Uiteraard is de basiscursus er eentje die we zien als fundering. Maar daarnaast zijn de eendaagse specialisatiecursussen een vast gegeven geworden. Vegan ijs, suikerreductie, bindmiddelen en emulgatoren. Steevast met ijs als de grote hoofdrolspeler.

Grab-and-go artikelen

Maar ook daarin kijken we met het voltallige gastdocententeam steeds verder. Want is het niet zo dat we ook verder moeten kijken dan alleen de gedraaide ijssoorten in de vitrine? We hebben het dan natuurlijk over de ijs in cups en jars, ijstaarten, maar minstens zoveel producten die buiten het bevroren segment staan.
Denk dan bijvoorbeeld vooral aan chocoladeproducten. Veel van jullie verkopen natuurlijk al bonbons, al dan niet ingekocht of zelf gemaakt. Maar wat ook heel interessant is, zijn de chocolades in zakjes of potjes die mensen bij de kassa nog even mee grijpen bij het afrekenen. Ik noem dit zelf altijd van die grab-and-go artikelen waar iedereen voor de bijl gaat. Zo maak je weer een paar euro extra omzet en een extra blije gast cadeau.

Dit seizoen hebben we er dan ook voor gekozen om hier een speciale cursus voor in te richten. Je kunt namelijk deze producten eenvoudig zelf maken. Platen met breekchocolade, rotsjes met geweldige garnituren, maar ook gedrageerde producten.
Bij drageren wordt door middel van een drageerketel een garnituur als karamelblokjes of nootjes omhuld met een laagje chocolade. Goed voorbeeld; zo maken ze ook M&M’s en borrelnootjes. Dit doen we samen met gastdocent Merel Rijnen die expert is in deze techniek. Als manager is het mij een grote eer haar te mogen ontvangen. Hopelijk kom ik een aantal van jullie daar tegen!

Alcohol in ijs

Mocht je nou toch meer aan de slag willen gaan met ijs, wil ik je bij dezen drie geweldige recepten geven welke we hebben gebruikt tijdens de cursus ‘alcohol in ijs’, gegeven door kersverse SVH Meesterijsbereider Bas van Haaren. Doe er je voordeel mee. Want een beetje warmte kunnen we wel gebruiken in de komende koude dagen.

Altijd op de hoogte blijven?