Unilever vermindert uitstoot vriezers en deelt patenten met ijsindustrie

9 november 2023 Redactie Vakblad IJs Unilever

Unilever stelt twaalf herformuleringspatenten beschikbaar voor de ijsindustrie, waarmee ijsproducten stabiel kunnen blijven bij een warmere vriestemperatuur. Dit maakt het mogelijk om de temperatuur van ijsvrieskisten te verhogen naar -12°C, in plaats van de huidige standaard in de industrie van -18°C. 

Vorig jaar kondigde Unilever haar ambitie aan om de temperatuur van de ‘last mile’-ijsvrieskisten te verhogen, met behoud van dezelfde ijskwaliteit en consumentenervaring. Sindsdien hebben onderzoeken bij Colworth, Unilevers Global Ice Cream R&D Centre in het VK en twee pilots in Duitsland een energiereductie van ongeveer 25 procent per vrieskist aangetoond bij een warmere temperatuur van -12°C.

Verhogen temperatuur vrieskist

Het verhogen van de vrieskisttemperatuur is niet alleen goed voor het milieu, maar het maakt ook diepvriezers goedkoper in gebruiken, aldus Unilever. Door de patenten te delen met ijsfabrikanten hoopt het levensmiddelenconcern dat ijsindustrie wereldwijd kan overstappen naar energiezuinigere vrieskisten.

“We zijn blij met deze volgende stap in ons werk om de temperatuur van onze ‘last mile’-ijsvrieskisten te verhogen”, zegt Andy Sztehlo, Chief R&D Officer Ice Cream bij Unilever. “Door een gratis, niet-exclusieve licentie te verlenen voor deze twaalf herformuleringspatenten, hopen we dat onze collega's en partners uit de hele ijssector hiervan zullen profiteren. Samen kunnen we namelijk werken aan het verminderen van de uitstoot in de gehele sector. Wij geloven dat door samenwerking de impact van de cold chain op het milieu kan worden verminderd, terwijl we tegelijkertijd hoogwaardige ijsproducten blijven leveren waar onze consumenten zo van houden.”

Minder uitstoot

De uitstoot van ijsvriezers in de detailhandel is verantwoordelijk voor 10% van Unilevers broeikasgasvoetafdruk in de waardeketen. In het Climate Transition Action Plan van Unilever wordt de routekaart van het bedrijf uiteengezet om haar klimaatdoelstellingen te bereiken, waaronder het bereiken van een netto nul uitstoot in de hele waardeketen in 2039. Daarnaast streeft het bedrijf ernaar om tegen 2030 de emissie-impact van haar producten op basis van consumentengebruik te halveren ten opzichte van 2010. Als het om ijsvriezers gaat, omvat dit onder meer het verminderen van het energieverbruik in de vrieskisten door innovatie van de belangrijkste technische componenten (bijvoorbeeld compressoren), het onderzoeken van programma's waarmee de vrieskisten kunnen worden aangedreven door hernieuwbare elektriciteit en het werken aan het 'opwarmen' van vrieskisten.

Altijd op de hoogte blijven?