59,6 miljard euro omzet voor Unilever

15 februari 2024 unilever
Recentelijk presenteerde Unilever de jaarcijfers over 2023. Het bedrijf realiseerde afgelopen jaar een omzet van 59,6 miljard: een daling van 0,8% vergeleken met 2022.

De onderliggende omzet, dus met uitzondering van incidentele baten en lasten, kende een groei van 7 procent, met een correctie voor valutaveranderingen en netto desinvesteringen. Bij alle divisies, waaronder voeding en ijs, groeide de onderliggende omzet. 

Divisie Voeding

De onderliggende omzet van de divisie Voeding groeide in 2023 met 7,7 procent, waarvan 10,1 procent vanwege hogere prijzen. De verkoopvolumes daalden met 2,2 procent. In het vierde kwartaal verbeterde de verkoopvolumes, met name door Knorr en Hellmann’s. Deze twee merken bepalen 60% van de omzet in divisie voeding. 

Divisie IJs

Bij de divisie IJs groeide de onderliggende omzet met 2,3 procent. Daarvan werd 8,8 procent bepaald door hogere prijzen, terwijl de volumes 6,0 procent lager waren. De divisie IJs kende een afnemend marktaandeel en dalende winstgevendheid in 2023. Veranderingen in volumes hadden te maken met hoge prijselasticiteit, consumenten die overstappen op goedkopere formules en minder gunstig zomerweer.

Verwachting

Unilever spreekt de verwachting uit dat de onderliggende verkoopcijfers in 2024 tussen de verwachte 3 tot 5 procent zal liggen, met een betere balans tussen volume en prijs. Ook verwacht het concern over heel 2024 een lichte verbetering in de onderliggende operationele marge, te realiseren dankzij een stijging van de bruto marge, een verbetering in productiviteit en een daling van de inflatie in de kosten van grondstoffen en materialen naar een normaal niveau.

Bron: Unilever 

 

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?