'Geitenijs verrast door zachte smaak en licht-verteerbaarheid'

1 februari 2024 Antal Giesbers Happy Goats Goodness
Op de Biobeurs, die op 17 en 18 januari plaatsvond in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch, is het biologische geitenijs Happy Goats Goodness verkozen tot Biologisch product van het jaar. Daarmee schiet een absolute nieuwkomer gevestigde namen voorbij, met een product dat een echt gat in de markt lijkt te vullen.

Het bedrijf Happy Goats Goodness werd pakweg een half jaar geleden opgericht door twee net-afgestudeerde studenten van de Agrarische Hogeschool in Dronten, Victor Boone en Lars Hoffmann, nadat zij hun stages hadden afgerond met de focus op het ontwikkelen van een product op basis van geitenmelk. Dat product: geitenijs.

Geiten

Er wordt nog niet erg veel met producten van de geit gedaan, zegt oprichter Hoffmann: "Als je je in onze opleiding wilt focussen op melkvee, dan is er eigenlijk alleen maar aandacht voor koeien; geiten krijgen mondjesmaat aandacht. Het was dus zaak om zo veel als mogelijk cursussen te volgen die er wel aandacht aan besteden, al was het maar zijdelings, en om stages te lopen bij een geitenbedrijf."

"Ik ben zelf niet onbekend met het boerenbedrijf", vertelt medeoprichter Boone, "en werkte tijdens mijn studie op het geitenbedrijf van kennissen. Daar heb ik mijn voorliefde voor geiten opgedaan. Daarnaast is mijn vriendin lactose-intolerant, en dan biedt geitenmelk een goede oplossing, zónder de eiwitten waar mensen allergisch voor kunnen zijn."

Test

Hun stage mondde uit in een rapportage waaruit bleek dat er wel degelijke ruimte was voor een bedrijf dat zich focust op geitenproducten, en na de zomervakantie van 2023 startten Hoffmann en Boone Happy Goats Goodness. "We zijn begonnen met de productie van geitenijs en hebben dat als test in augustus verkocht via een Albert Heijn-franchiser in Almere", zegt Hoffmann. " In een week verkochten we meer dan zeshonderd ijsjes. Waarom? Geitenijs is nieuw, het is ambachtelijk, betaalbaar én biologisch. Dat trekt mensen aan."

"Ons productieproces is niet veel anders dan voor het maken van ambachtelijk ijs, maar we werken wel met rauwe geitenmelk, dat na de pasteurisatie direct verwerkt wordt. En we laten de ijsmix goed doorrijpen", aldus Boone. "Een sterk voordeel van geitenijs is dat het veel minder vet bevat: dat proef je én het is lichter verteerbaar."

Biologisch product van het jaar

Dat hun geitenijs, met de naam Happy Goats Goodness, de eerste prijs zou winnen voor het beste nieuwe biologische product was voor beiden een enorme verrassing. Boone: "We hadden ons niet voor die verkiezing ingeschreven, maar we werden gevraagd om dat wel te doen. Dan hoor je opeens dat je tot de top vijf behoort - dat was geweldig, we waren sprakeloos. Zeker omdat we net afgestudeerd zijn, en je toch concurreert met soms heel gerenommeerde bedrijven."

De twee wonnen ook nog. “Dit product is niet alleen een geweldige aanvulling op het biologische assortiment, het is de makers tevens gelukt om fluweelzacht ijs te maken zonder dat je die specifieke geitensmaak erdoorheen proeft”, vertelde jurylid en food trendwatcher Anneke Ammerlaan.

Supermarkt, bio-winkels en horeca

Op dit moment wordt het ijs verkocht bij Dekamarkt, bij diverse boerderijwinkels en via Van der Valk Versmarkt in Voorschoten. Het assortiment van Happy Goats Goodness bestaat vooralsnog de smaken vanille/framboos, karamel/zeezout en cookie dough in eenpersoonsbakjes. Hoffmann en Boone denken na over 2,5-literbakken in deze smaken voor de horeca.

Foto: Lars Hoffmann (l) en Victor Boone van Happy Goats Goodness

Altijd op de hoogte blijven?