Unilever opent ijsjesfabriek in Turkije

10 september 2021 Mischa Brendel Ola

Unilever heeft in het Turkse Konya een nieuwe fabriek voor het maken van ijsjes geopend.

De nieuwe fabriek gaat onder meer Cornetto-, Max- en Twister-ijsjes produceren en is de 35e ijsjesfabriek van Unilever wereldwijd.

Turkije is een belangrijke groeimarkt voor Unilever, aldus Pier Luigi Sigismondi, Chief Supply Chain Officer van Unilever. Unilever betrad de Turkse ijsjesmarkt in 1990 en heeft er intussen een marktaandeel van 70 procent veroverd.

De nieuwe fabriek is de eerste Unilever ijsjesfabriek met LEED-certificering, een duurzaamheidscertificering gebaseerd op Amerikaanse regelgeving. Zo hergebruikt de fabriek regen- en oppervlaktewater en wint zij warmte terug. In eerste instantie kunnen er 300 mensen in de fabriek aan de slag. De geproduceerde ijsjes worden niet alleen lokaal verkocht, maar ook geëxporteerd naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De fabriek heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van 80 miljoen liter, maar deze kan uitgebreid worden tot 200 miljoen liter.

 

Magnums onder vuur

In China ligt het ijs van Unilever juist onder vuur: volgens NU.nl berichten Chinese staatsmedia dat in China verkochte Magnums goedkopere ingrediënten zouden bevatten dan Magnums in westerse landen.

Altijd op de hoogte blijven?