Foto: Bert Waninge

De ijssmaak van de IJs-vakwedstrijden 2021 is bekend. Het wordt stracciatella. De wedstrijdcommissie maakte dit bekend tijdens de uitreiking van de Gouden IJscreatie, die werd gewonnen door Jeffrey Claassen van Intelligentia Taste Rooms in Eindhoven.

Ook deze keer wordt een sorbetsmaak (dit jaar kersen) met een roomsmaak afgewisseld. “Stracciatella ligt overal in de vitrine, maar het is een enorm moeilijke smaak”, verklaart Clevers de keuze. “Het mooie aan deze smaak is dat je de basis goed proeft.”

De uitdaging zit hem vooral in de grootte van de stukjes chocolade in deze populaire ijssmaak. “Stracciatella is het ijsje waar het meest over wordt gediscussieerd. De één houdt van flinke stukken chocolade door het ijs; een ander ziet het liever subtiel door het ijs gedraaid. Verder hangt de bereiding van het ijs erg af van de soort ijsmachine. Werk je met een verticale machine, dan kun je de chocolade in vloeibare staat toevoegen aan de mix. Ook dan rijst de vraag: wat is het perfecte moment om de chocolade op de ijsmix te schenken? Hoe langer je wacht, hoe meer de chocolade stolt en hoe groter de stukken door het ijs.” Stracciatella-ijs is dus een kwestie van smaak, geduld en een goede stracciatella getuigt van echt vakmanschap. Een perfecte ijssmaak voor de IJs-vakwedstrijden 2021, zo concludeert de wedstrijdvoorzitter.

IJs-vakwedstrijden

De wedstrijddata, -reglementen en overige informatie voor de IJs-vakwedstrijden van 2021 worden later dit jaar bekend gemaakt.  De organisatie van de IJs-vakwedstrijden (De Gouden IJsspatel, De Gouden IJscreatie, IJssalon van het Jaar), is in handen van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. De belangenbehartiger van ambachtelijke ijsbereiders in Nederland. Met deze wedstrijden tonen ijsbereiders hun vakmanschap en kunnen ze zich aan elkaar meten, maar creëren ze ook aandacht voor ambachtelijk bereid ijs bij de consument.

Altijd op de hoogte blijven?