Reorganisatie Barry Callebaut kost wereldwijd 2500 banen

8 maart 2024 Redactie Food Barry Callebaut
De Zwitserse chocoladeproducent Barry Callebaut schrapt wereldwijd 2500 banen. Volgens de berichtgeving verdwijnen er 900 banen in Europa, waarvan 500 in België. Of de reorganisatie ook gevolgen heeft voor de Nederlandse locatie in Zundert is onbekend.

September 2023 kondigde Barry Callebaut een strategisch investeringsplan aan dat de chocoladeproducent klaar moet maken voor de toekomst. Een onderdeel van het plan is een herstructurering van de onderneming. Topman Peter Feld vertelt in De Tijd dat Barry Callebaut eigenlijk altijd uit vier bedrijven bestond, namelijk een bedrijf in Europa, Verenigde Staten, Azië en een overkoepelde onderneming. Hierdoor zijn de wereldwijde processen nooit gestandaardiseerd, zo werken alle vier met een ander computerprogramma wat de communicatie lastig maakt.

Kostenbesparing

Dit wil Barry Callebaut nu veranderen. De chocoladeproducent daarom investeert 500 miljoen Zwitserse frank in digitalisering, maar wil ook een efficiëntieslag maken. Het doel is om de komende 18 maanden de kosten met 15 procent te verlagen. Het schrappen van 2500 banen is onderdeel van deze kostenbesparing. “Het doel is om ‘dubbel werk en inefficiënties te elimineren’, luidt het”, aldus De Tijd.

Gevolgen Belgische productielocaties

De plannen hebben grote gevolgen voor België. In totaal verdwijnen er 500 banen verspreid over de vestigingen in Wieze, Lokeren en Halle. De Belgische vakbonden willen een “grondige en heldere uitleg” van de directie van Callebaut, meldt Nieuwsblad. “We verwachten een grondige en heldere uitleg met de nodige cijfers in zijn totaliteit, zodanig dat we zicht krijgen op dit plan, waar we momenteel niet in geloven, en dat we onze eigen analyse kunnen maken”, aldus Hilde Verhelst van vakbond ACV in het Belgische dagblad.

Nederlandse banen

In Nederland heeft Barry Callebaut een productielocatie in Zundert. Hier werken zo’n 60 mensen. De Telegraaf meldt dat het niet bekend is of de reorganisatie van de chocoladeproducent ook gevolgen voor de Nederlandse vestiging heeft.

Bronnen: De Tijd, Nieuwsblad en De Telegraaf

Altijd op de hoogte blijven?