Chocolade is een luxeproduct

26 februari 2024 ImpactBuying
De prijs van cacao loopt steeds verder op en het einde is nog niet in zicht. In het FD voorspellen analisten een mogelijke prijs van $10.000 per ton. Leontien Hasselman-Plugge van ImpactBuying reageert op deze berichtgeving met het onderstaande bericht. “Chocolade is een luxeproduct en dat zou het ook moeten zijn”, aldus Hasselman-Plugge.

De cacaoprijzen stijgen de pan uit en dat wordt het nieuwe normaal. De echte prijs van cacao zal onder ogen moeten worden gezien. Een aantal grote problemen die onze generatie plagen, zie je nu terugkomen bij deze grondstof. De meeste cacao is niet traceerbaar terwijl dat hoognodig is.

De weersomstandigheden in de grootste cacaolanden, Ghana en de Ivoorkust, zorgen voor slechte oogsten. En er is al schaarste op de cacaomarkt door de toenemende welvaart en vraag uit Azië en Afrika. Er komt nog steeds moderne slavernij en kinderarbeid voor in de cacaoketen en leefbaar loon of leefbaar inkomen wordt zelden betaald aan cacaoboeren. Uitwijken naar landen waar de klimaatverandering minder invloed heeft zoals Kameroen heeft het risico ontbossing in de hand te werken. Des te hoger is de noodzaak voor transparantie in deze keten.

ImpactBuying heeft in 2020 een studie gedaan in samenwerking met UNIDO (agentschap van de Verenigde Naties) om te kijken of blockchaintechnologie toepasbaar zou zijn om de cacaoketen uit Ghana traceerbaar te maken. De conclusie was dat de technologie het probleem niet was, traceerbaarheid is haalbaar mits de betrokken partijen, zoals de handelaren en overheidsinstanties, openheid willen geven.

Wat er anders is dan vier jaar gelden is dat er op Europees niveau wetgeving aankomt waardoor de ondoorzichtigheid van deze keten niet meer mag. Bedrijven moeten hun risico’s in hun keten in kaart brengen en verbeteren (CSDDD) en hierop rapporteren (CRSD), greenwashing “slavenvrij” mag niet meer (Green claims directive) en producten waar ontbossing aan kleeft mogen niet geïmporteerd of verhandeld worden in de EU (EUDR). Dit is allemaal van toepassing op de cacaoketen. 

Dat de prijs van cacao en chocoladeproducten omhoog gaat, staat vast. Wat in de prijs zou moeten zitten zijn de werkelijke milieukosten en eerlijk loon voor de boeren. De hoge cacaoprijzen vormen de uitgelezen kans om deze keten transparant en eerlijk te maken.

Dit item is origineel verschenen op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?