IJsontbijt en wedstrijden tijdens eerste dag IJs-Vak

5 maart 2023

De eerste dag van IJs-Vak zit er alweer bijna op. Deze dag had een boordevol programma met veel activiteiten op het IJsplein. Zo konden bezoekers genieten van het ijsontbijt en gingen ijsbereiders de strijd aan om de Gouden IJsspatel en de Meesterlijke Smaak.

IJsontbijt

IJsontbijt_IJsvak

De dag begon met het 'bijna traditionele'ijsontbijt. Voor de derde keer stonden de leden van het Gilde van Meesterijsbereiders voor dag en dauw op om alles voor te bereiden. De ontbijtjes met onder andere een eitje van yoghurtijs met mangocoulis, koffie-ijs en een frambozensorbet vonden gretig aftrek.

Gouden IJsspatel

Gouden IJsspatel

Daarna was het tijd voor de strijd om de Gouden IJsspatel. De vierentwintig genomineerden betraden in groepjes het wedstijdpodium om daar live hun ijs te draaien. Daarna was het aan de vakjury om alle ijsjes te beoordelen. De smaak was dit jaar stracciatella. “Een enorm moeilijke smaak”, aldus Theo Clevers, voorzitter IJsVakwedstrijden. “Het mooie aan deze smaak is dat je de basis goed proeft. Stracciatella-ijs is een kwestie van smaak, geduld en een goede stracciatella getuigt van echt vakmanschap.”

Wie de Gouden IJsspatel wint wordt maandagavond tijdens het IJsVak Gala bekend gemaakt. De top drie plaatst zich ook voor de titel IJssalon van het Jaar.

Meesterlijke smaak

Meesterlijke Smaak

Terwijl de strijd om de Gouden IJsspatel gaande was, konden bezoekers aan de zijkant van het wedstrijdpodium terecht voor het Meesterlijke Smaak. Want het Gilde van Meesterijsbereiders bereidde niet alleen ’s ochtends een ijsontbijt. Ze gingen ook gedurende de dag de strijd met elkaar aan om de Meesterlijke Smaak. Bezoekers konden de hele dag de ‘meesterlijke ijsjes’ proeven en stemmen op hun favoriet. Aan het einde van de dag worden de stemmen geteld en weten we welke Meesterijsbereider volgens de bezoekers het lekkerste ijsje maakt.

 

Altijd op de hoogte blijven?