Foto: © Landesmesse Stuttgart GmbH

In Messe Stuttgart vindt van 22 tot en met 25 oktober de Duitse bakkersbeurs südback plaats. Bakkers, patissiers en ijsmakers kunnen hier terecht voor de laatste innovaties op hun vakgebied. Deze editie is ijs een belangrijk onderdeel van de vakbeurs. 

De vakbeurs südback is verdeeld over vijf hallen. Hier tonen exposanten de laatste technieken, nieuwe grondstoffen en innovaties op het gebied verkoopmaterialen, winkelinrichting en marketing. Ook vinden er verschillende demonstraties plaats. IJs kan voor bakkers een winstgevende toevoeging aan het assortiment zijn en is daarom toegevoegd aan het beursprogramma. Dit gebeurt in de nieuwe ‘Gelato Area’ van Gelatissimo. Hier kunnen bezoekers terecht voor alles wat ze een ijsmaker nodig heeft, zoals grondstoffen, ijsmachines en ijsvitrines.

Geen nieuws van Vakblad IJs meer missen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Grand Prix Gelatissimo

Verschillende Europese ijsmakers geven demonstraties, er zijn proeverijen en de wedstrijd Grand Prix Gelatissimo vindt plaats. “Enkele honderden ijsbereiders uit heel Europa en zelfs de Verenigde Staten hebben zich ingeschreven voor deze wedstrijd”, vertelt Marco Levati, eigenaar Levati Editori S.r.L. De uitgever van ‘Gelato International’.organiseert de wedstrijd sinds 2016.

De eerste drie dagen van de wedstrijd staan in het teken van de smaken pistache, yoghurt en aardbeien. De dagwinnaars winnen een Vespa scooter en kwalificeren zich voor de finale. Deze vindt plaats op de derde dag plaats nadat de competitie rond de ijssmaak aardbeien is afgerond. De drie finalisten gaan in de finale aan de slag met kokos-sorbetijs. De ijsmaker die volgens de vakjury het beste ijs maakt wint de Coppa Gelatissimo trofee. Smaak, uiterlijk en consistentie zijn hierbij doorslaggevende factoren.

Variegato amarena

De top vijf van de wedstrijd smaken pistache, yoghurt en aardbei gaan op de vierde dag opnieuw de strijd aan. Niet alleen tegen elkaar, maar ook tegen de vijftien beste deelnemers van de edities van 2016, 2018 en 2020. De ijsmaker die het beste ijs in de smaak variegato amarena maakt wint een Fiat 500.

“Deelnemen aan de Grand Prix Gelatissimo is echt de moeite waard”, zegt Danilo Sebastianelli. Hij won de hazelnootijs competitie in 2020. “Je krijgt niet alleen een goede indruk van wat je zelf en wat anderen in de branche kunnen doen. Ook is het een goede gelegenheid om collega-ijsmakers te ontmoeten, ideeën met elkaar te delen en van elkaar te leren.”

Alle informatie over de Grand Prix is te vinden op de website van südback. Belangstellenden kunnen zich hier ook inschrijven voor deelname. 

Altijd op de hoogte blijven?