Hilde van Maanen van PATRIJS | Patisserie en IJs wint De Gouden IJscreatie 2023

7 maart 2023 Redactie Vakblad IJs VAIJ
Foto: Vereniging Ambachtelijk IJscentrum 

Gisteren vond de strijd om de Gouden IJscreatie plaats. Hilde van Maanen van PATRIJS | Patisserie en IJs in Harderwijk won deze wedstrijd met haar Mille-Tuille. Het was de eerste keer dat Hilde meedeed aan deze wedstrijd.  “Om dan ook als eerste te eindigen, was echt zo niet verwacht.”

Tweede plaats ging naar IJssalon Florence in Nederweert en IJssalon Kees in Eindhoven/Geldrop behaalde de derde plaats. Een plaats in de top 3 betekent een nominatie voor de titel IJssalon van het Jaar 2023. Het Ambachtelijk IJscentrum maakt de winnaar begin juni bekend.

Gouden IJscreatie

Twaalf ijsbereiders gingen op 6 maart op het wedstrijdpodium van IJs-Vak de strijd met elkaar aan om de Gouden IJscreatie. Zij moesten binnen zes minuten vier identieke ijscoupes/-creaties maken in het zicht van een vakjury, kinderjury en publiek. Achter de coulissen stond een ‘blinde jury’ klaar om ook de creaties te beoordelen. Het werd een spannende race tegen de klok, waarbij deelnemers tijdens de bereiding allerlei vragen van presentatrice Mascha de Rooij kregen. De deelnemers waren verplicht om stracciatella-ijs, de ijssmaak van de Gouden IJsspatel, te gebruiken in hun creatie.

Millle-Tuille

Hilde wist met haar Mille-Tuille de wedstrijd te winnen. Ze liet zich inspireren door 'duizend laagjes', zoals de laagjes bladerdeeg bij een tompouce. Ze wisselde knapperige koeklaagjes af met stracciatella-ijs. Haar versie was een sorbet van pure chocolade uit Tanzania, het zoetje en frisje van bloedsinaasappel, pure chocolade crumble, geroosterde melkchocolade ganache aangevuld met Bergamot. Ze werkte het geheel af met druppels van olijfolie, basilicum en lime caviar.

“Ik heb best getwijfeld om mee te doen met deze wedstrijd, want het is altijd druk zo aan het begin van het seizoen”, vertelt Hilde. “Toch heb ik me in december ingeschreven om voor de eerste keer mee te doen. Om dan ook als eerste te eindigen, was echt zo niet verwacht. “De komende maanden worden spannend, maar uiteraard gaan we daar ook met z’n allen voor!”

IJssalon van het Jaar

De top 3 van De Gouden IJscreatie is samen met de top 3 van de Gouden IJsspatel genomineerd voor de titel IJssalon van het Jaar 2023. De komende maanden krijgen zij onder andere bezoek van een mystery guest en een hygiënecheck. Het Ambachtelijk IJscentrum maakt de winnaar begin juni bekend.

IJs-vakwedstrijden

Vereniging Ambachtelijk IJscentrum organiseert de IJs-VakWedstrijden, die bestaan uit de Gouden IJsspatel, de Gouden IJscreatie en IJssalon van het Jaar.  "Met deze wedstrijden tonen ijsbereiders hun vakmanschap en kunnen ze zich aan elkaar meten, maar creëren ze ook aandacht voor ambachtelijk bereid ijs bij de consument", aldus de belangenbehartiger van ambachtelijke ijsbereiders in Nederland.

Vakblad IJs bezocht Hilde van Maanen van PATRIJS | Patisserie en IJs in 2021. “Ik wil klassiek en eigentijds tegelijkertijd zijn”, zei ze destijds. Lees hier dit artikel van Linda van 't Land terug.

Naar het artikel

Altijd op de hoogte blijven?