NL IJs krijgt steeds meer vorm

10 september 2021 Hidde de Brabander

Onlangs bracht ik met trots weer een wijziging aan op mijn LinkedIn-profiel. Vanaf 1 augustus mag ik mij namelijk voorzitter noemen van het sectorhuis NL IJs. Al lange tijd wordt hierover gesproken en in het begin van 2020 is er een intentieverklaring over getekend. Wat is begonnen als een ‘bouwpakket’ met een hoop losse onderdelen groeit iedere dag tot een steeds beter gefundeerd sectorhuis.

De groei naar een mooi sectorhuis gaat uiteraard niet zonder slag of stoot. Het is steeds maar weer zoeken naar hoe de puzzelstukjes in elkaar vallen, en soms missen er ook stukjes. Het heeft tijd nodig, misschien soms wel te veel tijd. Maar het uiteindelijk doel is iets wat staat en wat bruikbaar is voor de jaren die komen.

Trots

Waarom ik dit artikel wijd aan het sectorhuis en niet aan kennis gedreven inspiratie? Eigenlijk omdat ik wel van de daken wil schreeuwen hoe trots ik ben dat we dit met diverse partijen voor elkaar hebben weten te krijgen! Maar ja: het regent, ik zit hier met een glas rode wijn en in deze tijd is schreeuwen van daken misschien niet zo’n heel goed idee. Plus dat ik toch wel denk dat ik op deze plek meer mensen op de beste
manier bereik.

Binnen alle branches zijn er altijd veel (belanghebbende) partijen. Partijen die óf een ondersteunende taak hebben in de branche óf een meer organisatorische plek, zoals verenigingen, gildes, leveranciers en onderwijzers. Je zou een schifting kunnen maken wie waar welke plek in de piramide heeft, maar daaraan heb ik altijd een broertje dood gehad. De scheiding en plaatsing van mensen boven en vooral onder je getuigen vaak eerder van een misplaatst ego dan dat het werkt in de organisatie, welke dat dan ook mag zijn. Wel maakt het natuurlijk een verschil welke organisatie of persoon een grote inzet toont. Wie zich meer inzet en meer de schouders eronder zet, zal ook een andere plek bemachtigen. Ik heb daar persoonlijk altijd in geloofd. Al vanaf het begin dat ik leerling-banketbakker was en meer uren draaide dan ik hoefde (en uitbetaald kreeg), zag ik dat die extra inzet een positief effect had op mijn plek in de bakkerij.

Een mooiere ijsbranche

Ronde vormen_Pexels https://www.pexels.com/photo/geometric-shape-spheres-of-different-dimension-7307562/

Foto: Ekaterina Bolovtsova/Pexels

Ik wil dan ook een zeer grote eerste dank uitspreken aan de (bestuurs)leden die zich haast dagelijks inzetten voor NL IJs: Martin van Rossum, Teun Loonen, Luc Blok, Clara Bloemhof en ook Theo Clevers. Geen van allen hóeven extra tijd in te zetten in de ijsbranche. Ieder van hen heeft of had een eigen onderneming die druk genoeg is of was. Maar allemaal offeren ze vrije tijd of werktijd op om de ijsbranche nét weer even mooier te krijgen. Daarnaast ben ik ook dankbaar voor de vrijheid die ik van Lentiz krijg, de onderwijsgroep waar het IJscentrum onder valt, om uren hierin te stoppen. Op naar een zonnige toekomst!

Maar ook de mensen die al hebben gebouwd aan de eerste funderingspalen van het Sectorhuis; zij zijn degenen die de eerste hoekstukjes van deze puzzel hebben geplaatst, waardoor wij langzaam maar zeker naar het midden kunnen werken.

Een laatste dank gaat uit naar alle partners die we mogen verwelkomen de komende tijd. Partners binnen het segment van machines, grondstoffen, hygiëne of welke plek dan ook. Zij steken hun nek uit en lopen met ons zij-aan-zij die toekomst tegemoet. En dat voelt soms als een avontuur, voor hun, maar ook voor ons. Als we echter beide geloven in wat die toekomst ons brengt, is het de onzekerheid en investering waard. En als je me vraagt wat mij dan zo trots maakt, dan is dit precies wat het is.

Smakelijke cirkel

Binnen een organisatie als deze is het pas werkbaar als de cirkel rond is. Om jullie inspiratie te geven binnen dit thema, deel ik met jullie mijn recept voor een ijsvariant van de Paris-Brest. Deze taart, waarvan de vorm symbool staat voor een fietswiel, gelieerd naar de wielerronde van Parijs naar Brest, is rond van vorm. Een zeer smakelijke cirkel van ijs zullen we maar zeggen. Aan alle bedrijven die het avontuur met ons aan durven: we verwelkomen jullie alle hartelijk!

Altijd op de hoogte blijven?