Recepten ijsjamsessie Smaken Van Gogh

15 april 2015

In de nieuwe editie van vakblad IJs! (verschijning 17 april) een verslag van de ijsjamsessie tussen twee SVH Meesterijsbereiders: Theo Clevers en Rob van der Maas. Ze maakten twee ijsjes, waaronder een sorbet van perzik en frambozen, met een tikje Passoa.

De jamsessie had deze keer als opdracht: maak een ijsdessert of ijstaart met de 'Smaak van Van Gogh'. Het is dit jaar 125 jaar geleden dat de Hollandse meester Vincent van Gogh overleed. De gemeente Ede maakte in dit kader de 'smaakprofielen': smaken die geïnspireerd zijn op de werken van Van Gogh. De smaakprofielen werden afgestemd op de seizoenen en de Meesterijsbereiders gingen aan de slag met het profiel Zomer. Naast een sorbet van witte dessertwijn met citroen en rozijnen, ontstond een sorbetijs van perzik en frambozen.

Recept Perzik-frambozenijs

  • 400 gram gepureerde frambozen
  • 500 gram gepureerde perziken
  • 245 gram water
  • 400 gram suikerstroop 70 brix
  • 5 gram bindmiddel
  • Kneepje citroensap
  • Scheutje passoa

 

Recept Dessertwijn-citroenijs met rozijnen

  • (Kies hiervoor een Franse, witte dessertwijn)
  • Eerst worden de rozijnen geweld:
  • 200 gram sultana's
  • wellen in de 500 gram witte dessertwijn.

Breng de wijn met de rozijnen erin aan de kook en haal de pan van het vuur zodra de wijn kookt. Zo blijft er nog wat alcohol in. Afdekken en terugkoelen.

De rozijnen eruit zeven en de wijn met ca. 400 g Fruitmix (40ºBr) en water op een Brix van 26 – 28 brengen.  Dit vermengen met 2000 g Citroenijs Sorbetmix en in de machine tot ijs draaien. Rozijnen tijdens het uitdraaien met het ijs vermengen.

Altijd op de hoogte blijven?