Winnaars IJs-Vakwedstrijden worden bekendgemaakt tijdens IJs-Vak Gala

4 januari 2023 Redactie Vakblad IJs Koos/Vakblad iJs

Foto: IJs-Vakwedstrijden 2020

Tijdens Bakkersvak en IJs-Vak op 5, 6 en 7 maart vinden de IJs-Vakwedstrijden weer plaats. Dit jaar wordt op de tweede dag het IJs-Vak Gala georganiseerd. Op deze informele en gezellige avond worden de winnaars van De Gouden Spatel en De Gouden IJscreatie bekendgemaakt.

De IJs-Vakwedstrijden vinden jaarlijks plaats op IJs-Vak met als doel het promoten van het ambacht en het stimuleren van het vakmanschap. De Gouden IJsspatel vindt plaats op de eerste dag. Deze wedstrijd draait dit jaar om het lekkerste stracciatella-ijs. Tijdens de voorronde op 30 en 31 januari wordt een top 24 bepaald door een vakjury. Deze top 24 draait tijdens deze eerste wedstrijddag live hun beste stracciatella-ijs en hun ijsjes worden wederom beoordeeld door een vakjury. De top 3 van De Gouden IJsspatel wordt genomineerd voor IJssalon van het Jaar 2023 en strijden verder om die titel.

Op de tweede dag van IJs-Vak vindt De Gouden IJscreatie plaats, een spannende wedstrijd waarbij deelnemers live op het wedstrijdpodium, in het zicht van de jury, vier identieke ijscreaties moeten maken in zes minuten tijd. Ook hier is plaats voor 24 deelnemers. De jury bestaat uit een zichtjury, een blinde jury en een praktijkjury. Zowel de deelnemers als hun creaties worden beoordeeld. Ook bij deze wedstrijd zal de top 3 verder strijden om de titel IJssalon van het Jaar. Aansluitend aan deze tweede dag wordt er tijdens deze editie het IJs-Vak Gala georganiseerd. Die avond zullen de winnaars van De Gouden Spatel en De Gouden IJscreatie worden bekendgemaakt.

SVH IJsbereiders en Studenten IJscentrum

Ook strijden op de eerste wedstrijddag de leden van het Gilde van SVH Meesterijsbereiders tegen elkaar in twee wedstrijden. Die om het lekkerste Meesterlijke ijsje en een live battle waarbij de Meesterijsbereiders met hun student aan hun zijde met elkaar de strijd aan gaan. Op de derde dag van IJs-Vak worden de studentenijsbereiders aan het werk gezet om te laten zien wat een ijsbereider in spé allemaal leert en kan.

Inschrijven voor de IJs-Vakwedstrijden kan nog tot 16 januari. De eerste voorrondes vinden plaats op 30 en 31 januari. Lees meer over de wedstrijden en deelname op de website van het Ambachtelijk IJscentrum.

Altijd op de hoogte blijven?