Vereniging Ambachtelijk IJscentrum op IJsVak

20 januari 2023 Redactie Vakblad IJs

Op 5, 6 en 7 maart vindt de vakbeurs Bakkersvak en IJsVak in de Evenementenhal Gorinchem. Natuurlijk is ook de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum aanwezig. “We organiseren de IJsVak Wedstrijden, presenteren de top van Nederland en gaan graag met je in gesprek over het lekkerste product dat er is: ambachtelijk bereid ijs.”

De Vereniging Ambachtelijk IJscentrum deelt een stand met het kenniscentrum IJscentrum, vlak naast het wedstrijdpodium. Hier informeren ze de bezoekers over ambachtelijk bereid ijs en de Europese Dag van het IJs. Daarnaast kunnen leden en niet leden bij de stand terecht voor de Hygiënecode, de Verenigde Ondernemers Clubs (VOC) en inhoudelijke vragen over de (financiële) voordelen van lidmaatschap.

Het programma

Daarnaast biedt Vereniging Ambachtelijk IJscentrum alle drie de beursdagen een programma met onder andere een ijsontbijt, de IJsVak Wedstrijden en het IJsVak Gala. Het programma ziet er als volgt uit:

Zondag 5 maart: Openingsdag Meesterijsbereiders en de Gouden IJsspatel

Op de eerste wedstrijddag laat het Gilde van SVH Meesterijsbereiders hun vakmanschap zien en proeven. Zij starten met een ijsontbijt. Tussen de wedstrijd van de Gouden IJsspatel en het jureren ervan, geven zij een demonstratie. Daarnaast wordt er de hele dag gebattled voor de meesterlijke smaak.

De Gouden IJsspatel gaat dit jaar om het lekkerste stracciatella-ijs van Nederland. De voorronde vindt plaats op 30 en 31 januari in de Evenementenhal Gorinchem. Uit de 60 deelnemers uit de voorronde worden 24 finalisten gekozen, die zondag 5 maart hun stracciatella-ijs nog eens live op het wedstrijdpodium draaien. Tijdens het IJsVak Gala op maandagavond 6 maart wordt bekendgemaakt wie De Gouden IJsspatel 2023 wint. De top-3 van deze wedstrijd ontvangt een nominatie voor IJssalon van het Jaar 2023. Deze titel wordt medio juni bekendgemaakt.

Dagindeling (onder voorbehoud):
08.30-09.30 uur Inleveren ijsmix
10.00-11.00 uur IJsontbijt SVH Meesterijsbereiders (max 200 personen)
11.00-13.00 uur IJsdraaien Gouden IJsspatel
11.00-16.30 uur Meesterlijke Smaak SVH Meesterijsbereiders
13.15-13.30 uur IJsjes Gouden IJsspatel omnummeren
14.45-15.00 uur De geschiedenis van Stracciatella
15.00-17.00 uur Jurering Gouden IJsspatel
17.00 uur Bekendmaking Winnaar Meesterlijke Smaak

Maandag 6 maart: De Gouden IJscreatie en het IJsVak Gala

De Gouden IJscreatie draait om de beste, mooiste en lekkerste ijscoupe/-creatie van Nederland. Live op het podium gaan ijsbereiders twee aan twee de strijd aan. De opdracht: maak binnen 6 minuten 4 identieke ijscreaties. De winnaar van de Gouden IJscreatie 2023 wordt tijdens de IJsVak Gala op deze avond bekendgemaakt. De top-3 ontvangt eveneens een nominatie voor IJssalon van het Jaar 2023.

Aansluitend aan deze dag organiseert de Vereniging het IJsVak Gala. Tijdens deze informele en gezellige avond worden de winnaars van De Gouden IJsspatel, De Gouden IJscreatie en de genomineerden voor IJssalon van het Jaar bekend gemaakt. Tijdens het IJsVak-Gala vindt onder andere ook de bekendmaking van de ijssmaak voor 2024, de kennismaking met de nieuwe voorzitter en het afscheid van Theo Clevers plaats

Dagindeling (onder voorbehoud):
08.30-09.30 uur Inleveren ijs
10.15-12.00 uur Wedstrijd De Gouden IJscreatie
12.00-12.45 uur Pauze
12.45-14.30 uur Vervolg Wedstrijd De Gouden IJscreatie
15.00 uur Einde wedstrijd
16.00-16.30 uur Uitreiking Kinderjury
18:00-19.00 uur Inloop IJsVak Gala
19.00-22.00 uur IJsVak Gala met:

Dinsdag 7 maart: Studenten IJscentrum

De laatste dag van staat in het teken van de studenten van het IJscentrum. Zij worden aan het werk gezet, juist om te laten zien wat een ijsbereider in spé allemaal leert en kan. De exacte invulling van deze dag volgt later

De IJssalon van het Jaar

De IJssalon van het Jaar kent sinds 2020 een nieuwe opzet. Voorheen werden de genomineerden bepaald door een optelling van de punten uit beide wedstrijden. Omdat de kans (door de voorselectie in De Gouden IJsspatel én door het maximaal aantal deelnemers aan De Gouden IJscreatie) kleiner wordt om aan beide IJsVak Wedstrijden deel te nemen, kiest de wedstrijdcommissie ervoor om de top-3 in beide wedstrijden te nomineren voor IJssalon van het Jaar. Maar, is er overlap tussen die zes partijen, dan kan het zo zijn dat een nummer 4 van een van de wedstrijden óók kans maakt op de prestigieuze titel. De IJssalon van het Jaar wordt in juni bekend gemaakt.

IJsVak Wedstrijden

De organisatie van de IJsVak Wedstrijden (De Gouden IJsspatel, De Gouden IJscreatie en IJssalon van het Jaar) is in handen van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. De belangenbehartiger van ambachtelijke ijsbereiders in Nederland. Met deze wedstrijden tonen ijsbereiders hun vakmanschap en kunnen ze zich aan elkaar meten, maar creëren ze ook aandacht voor ambachtelijk bereid ijs bij de consument.

De wedstrijdreglementen en overige informatie voor de IJsVak Wedstrijden van 2023 staan op de website. Houd daarvoor www.ambachtelijkijscentrum.nl in de gaten.

Altijd op de hoogte blijven?