Minder melk nodig voor ijsproductie met nieuwe modulator IFF

15 mei 2023 Redactie Vakblad IJs IFF

Amerikaanse geur en smaakstoffenfabrikant IFF bracht vorige maand Cremodan® GreenPro 101 op de markt. Kostenefficiënte productie staat centraal bij deze modulator. IFF belooft een verlaging van de receptkosten tot 25 procent en een vermindering van de ecologische voetafdruk met 30 procent.

Hoewel de prognoses voor de wereldwijde ijsmarkt gunstig zijn – Euromonitor voorspelt tot 2026 een jaarlijkse groei van 2 procent  – kampt ook deze branche met de inflatiedruk en hoge productie- en grondstofkosten. Met name de kwaliteitsmerken zagen het afgelopen jaar hun verkoopvolumes dalen. Prijsgevoelige consumenten stapten vanwege de stijgende prijzen over op goedkopere alternatieven.

Hoge melkprijzen

Een van de uitdagingen is de stijgende melkprijs. Volgens Teagasc, Ierse semi-overheidsautoriteit voor de agrofood sector, steeg de gemiddelde prijs van rauwe melk in de EU afgelopen jaar met 44 procent. En volgens de verwachtingen blijven de prijzen heel 2023 relatief hoog. “Melk en vet zijn noodzakelijk voor de smaak en textuur van ijs”, zegt Stephane Dessart, hoofd marketing van IFF. “Met onze nieuwe modulator kunnen ijsfabrikanten producten met een hoge kwaliteit tegen een meer betaalbare prijs maken.”

Modulator

De Cremodan GreenPro 101 combineert volgens IFF “een ijsstabilisatiesysteem voor optimale romigheid, mondgevoel en smelteigenschappen met een innovatieve smaakmodulerende technologie in één synergetische melange.” Het systeem maakt het mogelijk om het vetgehalte van ijs te verminderen zonder gevolgen voor de smaak en textuur. Hiermee kunnen kunnen ijsfabrikanten hun receptkosten met 25 procent verminderen.

Ecologische voetafdruk 

Daarnaast is de modulator ook beter voor het milieu. IFF maakte hiervoor een analyse van de hele keten. De ecologische voetafdruk vermindert met 30 procent. Veel bedrijven zijn bezig met duurzaamheid. De Cremodan GreenPro 101 helpt fabrikanten om hun milieudoelstellingen zoals minder uitstoot van broeikasgassen, te bereiken, aldus IFF.

Altijd op de hoogte blijven?