Kersverse meesters over hun boek -12°C Gelato

14 juli 2022 Clara Bloemhof

Een jaar lang mochten volgers op de socials van Nils Hendrikse en Bas van Haaren verlekkerd toekijken. De fotograaf ging los met droogijs, bevroren baarden en paarse bloemkool. Wat waren ze van plan? Het resultaat viel begin juni op de mat: het boek -12°C Gelato. Een basisboek voor de ijsmaker die op zoek is naar verdieping, verrassing en vernieuwing.

Wat zijn jullie van elkaar?

Nils: “Goede collega’s. We kwamen elkaar tegen tijdens een chocoladetraining die ik gaf in België. Via de Facebookgroep Gelato Gelato! van Bas hielden we contact.”

Hoe ontstond het idee voor jullie boek?

Bas: “Ik speelde al een tijd met het idee van een boek uitbrengen. Het moest een boek worden dat deels bestond uit theorie, aangevuld met ijscreaties. Ik ben sterk op technologisch vlak, maar had een creatieve aanvulling nodig. In de zomer van 2019 belde ik Nils. Ik heb gezien wat hij maakt: stuk voor stuk mooie dingen.”

En toen?

Bas: “Toen gingen we naar Boefkik. Een bureau dat ook het boek van Jurgen Koens heeft gemaakt. Het was toen al begin 2020. We legden ons idee voor. Dat idee was toen wel anders dan wat er nu voor je ligt. We wilden namelijk een boek maken voor álle ijsmakers, thuiskoks en chef-koks. Een soort 1001 receptenboek. Wij bepaalden de lijn, Boefkik het concept. Maar we moesten eerst een dummy zien te verkopen aan een uitgeverij.”

Dit is het eerste deel van ons interview met Bas en Nils. Het complete interview verschijnt in Vakblad IJs 58. In deze editie zit ook een recept uit het boek en de boekrecensie. Vakblad IJS 58 verschijnt 27 september. Wil je dit niet missen? Sluit dan nu abonnement af en ontvang vier keer per jaar Vakblad IJs.

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven?