De oudste ijsbeurs in Italië; Mostra Internazionale del Gelato Artigianale (MIG), vond dit jaar plaats op 2 tot en met 5 december. Roberto Coletti won met zijn vanille-ijs de gouden wereldbeker; de Coppa d’Oro.

“Ik ben blij en trots. Ik geloof het gewoon niet”, zegt de grote winnaar Roberto Coletti van de Utrechtse ijssalon Roberto Gelato in Wittevrouwen. Van de honderd deelnemers plaatste Coletti zich na de eerste ronde bij de beste zes ijsbereiders. Coletti bereidde zijn vanille-ijs nogmaals ter plekke, en won hiermee goud. De dag na de overwinning, zei Coletti: “Toen ik vanmorgen wakker werd, was het nog niet tot mij doorgedrongen dat ik deze prestigieuze prijs had gewonnen, het is echt een droom die uitkomt.”

De kip

Dit jaar draaide de wedstrijd om vanille-ijs. “Het lijkt een makkelijke smaak, maar ik vind vanille een van de moeilijkste smaken die er is.”, aldus Coletti. Het is belangrijk om een goede kwaliteit vanillestokje te gebruiken. “En de kippen zijn ook heel belangrijk, want de kip maakt het ei en in vanille-ijs zit ei. De smaak is afhankelijk van wat de kip eet.”

Italië

De jury bestond uit leden van de Vereniging van Italiaanse Academic Gelato Artisans. Zij besloten ook dat het zilver voor Loris Calarco van de ijssalon ‘Anni’ in Italië was, en het brons voor Daniele Dall’Antonia van de ño- ijssalon "Nonno Piero", ook gelegen in Italië.

The Guardian

Coletti kreeg eerder al lof voor zijn ijssalon. De Britse krant The Guardian zette in augustus 2018 de top 20 van de Europese ijssalons op een rijtje. Naast Italiaanse, Duitse, Franse, Poolse, Hongaarse en Deense stond IJssalon Roberto Gelato ook op de lijst. De lijst werd samengesteld op basis van reistips van de lezers.

Altijd op de hoogte blijven?