IJsie Prima is IJssalon van het jaar 2020/2021

1 april 2021 screenshot Michelle

Op donderdag 1 april rond 15.30 uur werd via een naam in een groot chocolade-ei de IJssalon van het Jaar bekend gemaakt. IJsie Prima in Callantsoog kwam als winnaar uit het ei.

De winnaar van IJssalon van het Jaar 2018, Steff Janssen van IJssalon Florence in Nederweert, mocht met wat ferme tikken een groot chocolade-paasei breken en zo de winnaar van 2020/2021 onthullen. De broers Ties en Kees Baars sprongen toen hun naam genoemd werd onmiddellijk van hun stoel in de ‘Ice Room’ waar alle finalisten tot dan toe nog keurig aan een tafeltje zaten. Kees Baars Jr.: “Het is een spannend jaar geweest. Vorig jaar gingen we als finalist het ijsseizoen in. En meteen stond corona voor de deur. Natuurlijk had het onze focus om de zaak zo goed mogelijk draaiende te houden. We hebben onze weg daarin gevonden.” De bekendmaking van IJssalon van het Jaar bleef voor de broers spannend tot het laatste moment. “Het is een sterk deelnemersveld. Iedere finalist is echt met zijn vak bezig. We hebben lang moeten wachten op deze uitreiking en op het moment suprême waren we superzenuwachtig. En als het dan lúkt: wat een geweldig gevoel!”

Kees jr. en Ties zijn de derde generatie die de ijssalon in Callantsoog bestieren. Samen met ouders Kees Baars en Regina Tichelaar runnen ze het familiebedrijf. “Onze grootouders en ouders deden al mee met de wedstrijden. Vaak vielen we in de prijzen, maar nog nooit eerder namen we de grote cup mee naar huis. Die van IJssalon van het Jaar. Dat is ons nu gelukt. We gaan de Paasdagen in met een prachtige beker op de toonbank. Echt fantastisch.”

Livestream uit Gorinchem

Vereniging Ambachtelijk IJscentrum en beursorganisator Easyfairs (Bakkersvan en IJs-vak) organiseerden samen de live online prijsuitreiking. De finalisten zaten allemaal op gepaste afstand van elkaar in de Next Level-foyer in Evenementenhal Gorinchem en schoven één voor één voor een kort gesprek aan bij presentatrice Mascha de Rooij. Ook juryleden Bart-Jeroen van Overveld en Hidde de Brabander schoven aan. De Brabander, ook manager van IJscentrum, maakte speciaal voor deze gelegenheid aan het begin van het paasweekend het reusachtige paasei waaruit de naam van de winnaar van de titel IJssalon van het Jaar 200/2021 tevoorschijn kwam. “Een grote eer”, noemde hij het om er op deze manier iets bijzonders van te maken.

Vijf finalisten

De finalisten voor de titel IJssalon van het Jaar werden bekendgemaakt na de IJs-vakwedstrijden in maart 2020. De top-3 van zowel de wedstrijd om De Gouden IJsspatel (lekkerste kersenijsje van Nederland) als De Gouden IJscreatie (beste ijscoupe van Nederland) dingt mee in de titel. Na het terugtrekken van een van de kanshebbers, De IJssalon Paul Wilderink in Haaksbergen, bleven vijf finalisten over: Het IJscafé in Nunspeet, IJssalon Pinoccio in Heiloo, Intelligentia Taste Rooms in Eindhoven, IJs&Spijs in Haps en de uiteindelijke winnaar IJsie Prima in Callantsoog.

De winnende ijssalon, IJsie Prima in de badplaats Callantsoog, scoort hoog op alle fronten. Zowel de vakjury als de inspecteur voedselveiligheid zijn erg onder de indruk van het familiebedrijf van de broers Kees en Ties Baars en hun ouders. Het oordeel: “Een goed georganiseerde onderneming. De zin om hier ijs te eten én te maken straalt ervan af.”

Twee jaar: 2020 en 2021

Waar normaalgesproken de winnaar van deze prestigieuze titel aan het begin van de zomer – dus vlak na de vakwedstrijden – wordt uitgereikt, moesten de finalisten aanzienlijk langer in spanning wachten. Door de eerste lockdown werd de jurering verplaatst naar augustus. En door de voortdurende situatie rondom het nieuwe coronavirus en de gestelde maatregelen, bleef een feestelijke uitreiking uit. "In de winter met de bekendmaking komen, had geen zin", zegt wedstrijdvoorzitter Clevers. "Dan zijn de meeste ijssalons gesloten. Daarom kozen we ervoor om nu, vlak voor Pasen, het verlossende woord te brengen." Door het verplaatsen van Bakkersvak & IJs-Vak naar 7, 8 en 9 maart 2022 kon de uitreiking van IJssalon van het Jaar niet langer op de vertrouwde manier plaatsvinden. Daarom werd voor deze keer een digitale uitreiking op poten gezet. Het publiek kon zo via een livestream meekijken en genieten, zeker in het geval van IJsie Prima.

IJs-vakwedstrijden 2022

De organisatie van de IJs-vakwedstrijden (De Gouden IJsspatel, De Gouden IJscreatie, IJssalon van het Jaar), is in handen van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. De belangenbehartiger van ambachtelijke ijsbereiders in Nederland. Met deze wedstrijden tonen ijsbereiders hun vakmanschap en kunnen ze zich aan elkaar meten, maar creëren ze ook aandacht voor ambachtelijk bereid ijs bij de consument. Inschrijven voor de wedstrijden in 2022 kan nog niet (houdt hiervoor onze website in de gaten) maar de wedstrijdsmaak van 2022 is al wel bekend: stracciatella.

Meer weten over de winnaar? In Vakblad IJs nummer 2 (23 april bij abonnees op de mat) komt een uitgebreid interview met IJsie Prima.

Altijd op de hoogte blijven?