Thorsten Spaans pakte het direct groots aan. Binnen vijf weken na de opening van zijn eerste zaak, was er al een derde locatie van Donna Gelateria. De ambitieuze ondernemer wilde direct een mooi concept neerzetten, met een focus op ambachtelijk ijs van pure ingrediënten. Spaans: “Laan gaf mij de inleiding in het ijsvak. Dankzij hen kreeg ik steeds meer gevoel met het product.” Met succes wist Spaans ambachtelijk ijs te produceren dat inmiddels ook gretig wordt afgenomen door externe bedrijven.
Externe afnemers
Van restaurants en strandtenten tot andere ijssalons: op allerlei plekken wordt het ijs van Donna Gelateria verkocht. In de toekomst streeft Thorsten Spaans ernaar om het bereik nog verder te vergroten. Door ijs te produceren voor externe bedrijven kunnen nóg meer klanten genieten van ambachtelijk ijs.
Biologisch en puur
Donna Gelateria produceert ijs op grote schaal, maar houdt de kwaliteit hierbij scherp in het oog. Door gebruik te maken van pure ingrediënten en biologische melk weet het bedrijf zich te onderscheiden. De pistachenoten die Donna Gelateria gebruikt komen rechtstreeks uit Sicilië en het vanille-extract uit Madagaskar.
Dankzij de hulp van Laan kreeg ik meer gevoel voor het ijs-vak
Spaans rijdt iedere ochtend persoonlijk naar de boerderij om de biologische melk te halen. “In het ijs proef je echt terug dat alle rauwe ingrediënten er nog in zitten”, vertelt Spaans. De melk wordt door Donna Gelateria zelf gepasteuriseerd en diezelfde dag nog verwerkt in het ijs. “Dat proef je echt terug in het resultaat. Met biologische melk maak je een heel vol ijsje.”
Vegan en lactosevrij
Ook voor veganistische en lactosevrije producten kun je bij Donna Gelateria terecht. “Als bedrijf willen wij ervoor zorgen dat we ook veganistische en lactosevrije producten kunnen aanbieden aan onze klanten”, aldus Spaans. Daarom zijn er in de vitrine van Donna Gelateria ook smaken beschikbaar die aan deze dieetwensen voldoen. De sorbets zijn bijvoorbeeld allemaal gemaakt op waterbasis en zijn gemaakt met fruitpuree van 100% fruit, zonder toegevoegde geur-, kleur- of smaakstoffen. “Wij merken dat daar tegenwoordig steeds meer vraag naar is.”
Ruimte voor creativiteit
Het werken met rauwe ingrediënten is meer arbeidsintensief, maar hoeft de creativiteit niet in de weg te zitten. Bij Donna Gelateria zijn ook regelmatig verrassende, nieuwe wisselsmaken te proeven. “Met de hulp van Laan ontwikkelden wij een goede basisreceptuur. Nieuwe trends en smaken kunnen wij hier makkelijk aan toevoegen.” Inspiratie doet Spaans voornamelijk op tijdens vakbeurzen. “Laan ondersteunt ons vervolgens bij het maken en verfijnen van de eindsmaken.” Het ‘Oma’s Cake’-ijs van Donna Gelateria is een goed voorbeeld van een unieke smaak die eerder bij Donna Gelateria verkrijgbaar was. “Die smaak maakten we echt van de cake zelf.” Door het product direct in het ijs te verwerken, zijn klanten snel getriggerd om te komen proeven.
Voor extra inspiratie op het gebied van ijssmaken, organiseerde Laan in maart de Noviteitendagen. Om een goede indruk te krijgen van wat er speelt binnen de ijsbranche, was Spaans hier ook aanwezig. “Alle opties op het gebied van ijssmaken wordt daar getoond. Zo kan ik goed zien waarop ik wil inspringen en waarop juist niet.” De keuze in smaken is uiteindelijk altijd afhankelijk van de wensen van externe afnemers en klanten in de ijssalon. Het draait er immers om dat klanten genieten van een lekker ijsproduct. Voor Thorsten Spaans is het bezorgen van een ‘genietmoment’ dan ook het mooiste aan het vak. Spaans: “Ik maak uit rauwe materialen een product waar ik trots op ben. Het geeft veel voldoening om klanten te zien genieten van iets wat ik samengesteld en gemaakt heb.”
Laan Heiloo
De Hoefsmid 35
1851 PZ Heiloo
Tel: 072-5331425
laan.nl