Genomineerd voor IJssalon van het Jaar: Het IJscafé

5 november 2020

‘Vooral bij onszelf gebleven’

Na een zomerpauze (noem het gerust coronapauze) pakte de jury van de IJssalon van het Jaar-verkiezing in augustus en september de notitieblokken op om de genomineerden te bezoeken. Inmiddels zijn alle vijf kanshebbers beoordeeld, door zowel vakjury als een inspecteur voedselveiligheid & hygiëne. Hoe staan de deelnemers zelf in de wedstrijd? We gaan ze een voor een bij langs. Deze keer Anne de Glint, Het IJscafé in Nunspeet. Zijn kersenijs kwam als beste uit de bus bij de wedstrijd om De Gouden IJsspatel 2020.

Hoi Anne, hoe verliep het jurybezoek?

“Dat was erg prettig. Na een kop koffie volgde een rondleiding door het bedrijf. Voor zover ik kon beoordelen was de jury enthousiast over onze formule: we hebben een ijssalon en een luxe lunchroom in één. Natuurlijk hebben de juryleden een ijsje geproefd – kersen en vanille.”

Deze keer verzorgen leden van de commissie Vakwedstrijden de jurering. Wat vind je daarvan?

“Ik doe voor het eerst mee, dus voor mij is het allemaal nieuw. Ik vind het prima dat het bekende gezichten zijn die de jurering doen.”

Hoe maakte je je titel wereldkundig?

“We hebben meteen de media opgezocht. Dat resulteerde in aandacht in de lokale kranten en op de radio en televisie. Uiteraard hebben we vanaf dag 1 de coronamaatregelen serieus genomen. Verder ben ik vooral bij mezelf gebleven. We maken ons product zoals we het altijd doen. Ons kersenijs blijft onveranderd.”

Enig idee van het oordeel van de jury?

“Daarover durf ik geen uitspraken te doen, haha. Ik had de indruk dat ze enthousiast waren.”

Hoe verliep de hygiëne-inspectie?

“Erg goed. We hebben gedaan wat we konden! In een ijssalon is het gebruikelijk om je altijd bezig te houden met een goede hygiëne en voedselveilige werkwijze. De inspecteur was overigens erg vriendelijk.”

In hoeverre speelt de IJssalon van het Jaar-verkiezing binnen Het IJscafé?

“Kort na de IJsVak-wedstrijden werden we allemaal getroffen door de coronamaatregelen. Dit heeft werkelijk alles overstemd. In Nunspeet was het ook nog eens extra heftig. Het weekend dat we onze titel Gouden IJsspatel 2020 wilden vieren met muziek en gratis kersenijs, kon het feest niet doorgaan. Wel hebben wij veel media-aandacht gehad. Onze winst heeft in alle plaatselijke kranten gestaan. Ook waren we te horen en te zien op de lokale en regionale radio en tv. Verder hebben we de zaak een aantal weken versierd met ballonnen met daarop het logo van Winnaar Gouden IJsspatel.”

Heeft de coronasituatie de wedstrijd erg beïnvloed?

“Jazeker. Corona heeft de wedstrijd compleet overstemd. Er was natuurlijk alleen nog maar aandacht voor het virus en de maatregelen.”

Het IJscafé is het hele jaar geopend (wanneer de maatregelen dit toelaten). Momenteel alleen voor ijstaarten, ontbijt- en lunchpakketten. Je vindt Het IJscafé aan het Marktplein in Nunspeet.

Altijd op de hoogte blijven?