In Peru bouwt Chocolatemakers in samenwerking met een boerencoöperatie een verwerkingsfabriek voor cacao. De boeren zijn eigenaar van de fabriek en verdienen niet alleen aan hun cacao, maar ook aan de chocolade die ze er zelf van maken.
Door Bianca van der Ha – Foodlog
Chocolatemakers bouwt samen met Peruaanse cacaoboeren een verwerkingsfabriek voor cacao in Peru. Chocolatemakers is een klein Amsterdams bedrijf dat biologische kwaliteitschocolade maakt. De boeren kunnen door de cacao zelf te verwerken een groter deel van de uiteindelijke verkoopsprijs van de chocolade verdienen. Nu leveren ze alleen een goedkope grondstof.
“De fabriek is niet van ons”, zegt Marije Guillaumond van Marketing & Communicatie bij Chocolatemakers. “Wij hebben 30%, de boerencorporatie heeft 70%. Wij helpen hen met kennis en machines. Die machines zijn overigens veel groter dan onze eigen machines in onze nieuwe fabriek in Amsterdam”, vult ze lachend aan.
De Peruaanse fabriek kan jaarlijks cacao verwerken voor 100 miljoen chocoladerepen. De fabriek is vanaf begin 2019 operationeel en produceert een halffabricaat, waarvoor al “redelijk wat afnemers zijn”, aldus Guillaumond. Wellicht worden later in de fabriek ook chocoladerepen gemaakt.
Chocolatemakers wil boeren door hun participatie in de fabriek een ‘leefbaar inkomen’ kunnen laten verdienen. Bovendien betaalt Chocolatemakers cacaoboeren meer voor hun cacao dan de prijs op de vrije markt en ook meer dan de Fairtradeprijs, namelijk tussen de $3.700 en $5.000 per 1.000 kg. Fairtrade verhoogt vanaf 1 oktober 2019 de minimumprijs voor cacao van $2.000 naar $2.400 per 1.000 kg. De Fairtrade premie – een extra premie waarover de boeren democratisch beslissen waaraan zij deze besteden, bijvoorbeeld aan bedrijfsontwikkeling of gemeenschapsprojecten – van $200 naar $240. Volgens Chocolatemakers is dat niet genoeg om van te leven.
- -----------------------------
- Bron: Cacaoboeren verdienen eerlijk dankzij Chocolatemakers