Boek over sociaal-culturele betekenis ijssalon Florencia

30 april 2015

Bij Florencia in Den Haag worden al generaties lang huisgemaakte ijsjes geschept. Italiaans zonder weerga: er worden vele liters koffie geschonken, er wordt gediscussieerd, gelachen, gemijmerd, gewuifd naar bekenden, vriendelijk geknikt naar onbekenden, op schouders geklopt, en af en toe innig gezoend. Anekdotes vliegen over en weer,

levensverhalen worden breed uitgemeten. Over deze 'huiskamer van Den Haag' verschijnt eind mei een fotoboek, met foto's van Otto Snoek.

Internationale gezelligheid

In Florencia ontmoet de hele stad elkaar; dikwijls vormt een vast groepje al een rij voordat om half acht ’s ochtends de deuren open gaan. Tot bijna middernacht is Florencia zoiets als het Europees Parlement maar dan gezellig en ongedwongen, met vertegenwoordigers van alle nationaliteiten, alle religies, alle politieke richtingen, en in alle leeftijden – van ministers tot werk- en thuislozen, van dametjes tot lolita’s, van fiscalisten tot belastingontduikers, van schakers tot boksers.

Geroezemoes. Hilariteit. Debat. De verleidelijke geur van de beste ouderwetse koffie (met een flinke scheut melk) voor de beste ouderwetse prijs. In een sinds de jaren 60 praktisch ongewijzigd interieur achter een altijd enerverend terras.

florencia-binnenwerk_ottosnoek-300x202 Florencia is voor vele Hagenaars de huiskamer van de stad. © Otto Snoek.

'Huiskamer van de stad'

Florencia is de huiskamer van de stad – hier proef je de nostalgie én het leven van alle dag. Zijn unieke betekenis is vastgelegd in een fotoboek ontworpen door Rieme Gleijm en Stephan Csikós. Fotograaf Otto Snoek heeft in de afgelopen jaren tal van bezoekers geportretteerd; meer dan 70 van zijn sfeerrijke portretten zijn opgenomen in dit boek dat is gelithografeerd en gedrukt door Colorativa.

In een inleiding brengt cultureel antropoloog prof.dr. Frank Bovenkerk Florencia’s betekenis in historisch perspectief. Redactionele bijdragen van George Vermij en Bob van der Sterre onderstrepen de unieke sociaal-culturele betekenis van dit ‘instituut’.

Overhandiging eerste exemplaarboek-cover-florencia

Op donderdag 28 mei 2015 wordt het eerste exemplaar van het boek uitgereikt aan de eigenaren, en familie van de oprichters van ijssalon Florencia. Dit gebeurt vanaf 19:00 uur bij 'Boek legt sociaal-culturele betekenis ijssalon Florencia vast' Boekhandel Paagman, Lange Poten 41, Den Haag.

Fototentoonstelling Florencia, huiskamer van de stad

Vanaf zaterdag 30 mei 2015 zijn de foto’s van Otto Snoek uit het boek Florencia, huiskamer van de stad ook te bezichtigen in het Fotomuseum Den Haag aan de Stadhouderslaan 43.

Altijd op de hoogte blijven?