Inspiratie voor desserts

5 mei 2023 Marieke Pols Carrera Culinair

Rutger van den Broek heeft zijn sporen in de bakwereld inmiddels wel verdiend. Hij is de eerste winnaar van Heel Holland Bakt, schrijft het populaire blog Rutger Bakt en heeft meerdere bakboeken op zijn naam staan waaronder de Bak- en koekjesbijbel en de Masterclass cakes. Hier voegt hij nu de Toetjesbijbel aan toe.

Rutger kan geen genoeg krijgen van toetjes, schrijft hij in de inleiding. “Al voor het eten kijk ik uit naar het nagerecht.” Dus is het hoog tijd voor een Toetjesbijbel met daarin heel veel verschillende toetjes. “Van vla, yoghurt en pudding tot aan fruitdesserts en dessertsauzen. En van Franse en Italiaanse toetjes tot aan desserts van over de hele wereld.”

Het boek begint met de basis. Eerst een korte omschrijving van de benodigde materialen en de verschillende ingrediënten en daarna de basisrecepten, zoals de verschillende soorten room, tuiles en kruimels. Dan komen de ‘echte recepten’: van sauzen tot vla, yoghurt en pudding, van oud-hollands tot internationaal, van ijs, fruit en taarten naar desserts in een glas of op een bordje

De toetjesbijbel heeft de vertrouwde opzet van de 'bijbel'-serie. Veel recepten, met duidelijke instructies en af en toe een foto. Ook heeft het boek de vertrouwde handgrepen aan de zijkant zodat je makkelijk van het ene hoofdstuk naar het andere kan gaan.

Qua inhoud en technieken biedt het boek weinig nieuws voor de bakker en de ijsbereider. Daarvoor is het teveel op de thuisbakker/hobbykok gericht. Je hoeft een ijsbereider niet uit te leggen hoe je chocolade-ijs moet maken. Het boek is voor hen vooral een bron van inspiratie. Voor smaakcombinaties en verschillende soorten desserts en hoe je deze kunt presenteren. Daarnaast kan het mogelijk ook een naslagwerk fungeren vanwege de grote hoeveelheid recepten. Zoals Rutger in het voorwoord schrijft. “Gebruik Toetjesbijbel als basis en inspiratiebron.”

Prijs: 34,99 | ISBN 9789048861828

Dit boek is te koop bij Libris of andere lokale boekhandels. Steun de boekhandel en koop lokaal! 

Altijd op de hoogte blijven?