Beste ijsbereiders ter wereld volgens Gelato Festival World Ranking

18 juli 2022 Redactie Vakblad IJs

Jaarlijks publiceert de organisatie van het Gelato Festival een lijst met daarop de beste ijsbereiders ter wereld. Onlangs publiceerden ze de lijst van 2022: Gelato Festival World Ranking 2022.

De Gelato Festival World Ranking wordt sinds 2019 opgesteld en elk jaar geüpdatet. Op deze lijst staan de ijsmakers die hebben genomen aan het Gelato Festival en de Gelato World-tour, in totaal zo’n 5000 ijsmakers. De resultaten van deze wedstrijden van de afgelopen 11 jaar vormen de basis van de lijst. De score die een ijsbereider haalde tijdens de wedstrijd bepaalt de plaats op de lijst.

Top 10

Italiaanse ijsbereiders domineren de top 10. Zeven van tien – eigenlijk elf vanwege een gedeelde negende plaats – kwamen uit Italië. Dat geldt ook voor de nummer één,  Marco Venturino van I giardini di Marzo in Varazze, Savona. Hij dankt de eerste plaats aan zijn ijscreatie Bocca di Rosa, een combinatie van melk, witte chocolade en zelfgemaakt rozenwater. Venturino liet zich voor het ijs inspireren door een Ligurische specialiteit: een rijke, romige, aromatische rozensiroop.

Nederlandse en Belgische ijsbereiders

De eerste Nederlandse ijsbereider op de lijst is Steff Janssen. Hij staat op plaats 55. Steff behaalde in 2019 de derde plaats bij het Gelato Festival Next Generation. Hij maakte ‘apricot almond pie’, een abrikozenijs met huisgemaakte amandelkrokant en witte chocolade variegato.
Iets lager, op plaats 59 staat Marten Riedstra. Hij behaalde in 2021 de derde plaats bij 'Rest of Europe and the Mediterranean' Final en kwalificeerde zich daarmee voor de World Finals. Hij deed dit met de ijssmaak Sweet&happiness, een yoghurt ijsje met kaki en kruiden.

Mathieu Eyckmans van Gelateria Oyya is de eerste Belg op de lijst. Hij staat op de 32e plaats. Hij won de 'Rest of Europe and the Mediterranean' Final met de smaak Gorgonzola Fig, een romig en hartig ijsje van gorgonzolakaas met een zoete vijgencoulis.

De complete Gelato Festival World Ranking 2022 staat op de website van het gelato Festival.

Geen nieuws van Vakblad IJs meer missen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?