Cocktail ijsrecept voor de feestdagen! - Amaretto Whisky Sour - non alcoholico

1 december 2022 Partner content

Disaronno Ingredients

Zoals jullie weten is IJswinkel.nl / Gelato Solutions de exclusieve distributeur van de merken Prodotti Stella, Montebianco en Anselmi Gelato. Eén voor één topmerken voor het maken van het allerlekkerste ijs op hoog niveau. Wat sommigen van jullie misschien niet weten is dat alle drie de merken (Prodotti Stella, Montebianco en Anselmi Gelato) onderdeel zijn van Illva Soronno, wel bekend van de Italiaanse likeur Disaronno. Sinds dit jaar zijn de drie ijsmerken van Disaronno samengevoegd tot Disaronno Ingredients en is hiermee de nummer drie speler in de markt voor ambachtelijk ijs, wereldwijd. Kijkend naar smaak en kwaliteit dan mogen we wel zeggen dat ze tot het allerhoogste segment behoren. Nog niet overtuigd? Neem dan contact op met IJswinkel.nl, hun ijsbereiders laten je graag kennismaken met hun superlekkere smaken bij jou in de ijsmakerij. Zij gaan de uitdaging graag aan, jij ook?

Al eerder presenteerde IJswinkel.nl al een serie cocktailijs, de recepten kan je nog steeds vinden op https://www.ijswinkel.nl/evenementen/cocktail-ijs. In de vorige nieuwsbrief had ijsmaker Mastos Aerdts van IJzs.nl (zelfde smaak ijs maar met veel minder suiker!) al een Cocktail ijsrecept gemaakt voor jullie. Ook nu heeft Mastos weer een overheerlijk recept ontwikkeld op basis van de producten van Prodotti Stella en Montebianco.

Amaretto Whisky Sour cocktail

Amaretto Sour heeft een mooie gebalanceerde smaak van zoet en zuur. Enerzijds is er het zoete van de Amaretto likeur. Anderzijds het zure van de citroen. Op veel festivals in Nederland combineerde The Busker Irish Whisky, onderdeel van Disaronno, de eigen Amaretto Disaronno met één van hun whisky’s en voegde hier ook een zuurtje aan toe om het geheel af te maken.

De inspiratie voor dit bijzondere ijsje komt dus van de gelijknamige cocktail die geserveerd werd door The Busker Irish Whisky tijdens de concerten Live on the Beach op Scheveningen. Onder het nummer Rollercoaster van Danny Vera kreeg Mastos deze cocktail in zijn handen gedrukt en was gelijk weg van deze bijzondere smaakcombinatie. Omdat The Busker ook onderdeel is van Disaronno en Mastos al vaak Amaretto ijs had gemaakt, puur en in allerlei varianten, besloot hij ook hiermee een ijsje te maken en met succes.

Mastos combineert in dit recept de welbekende en onovertroffen Amaretto pasta van Prodotti Stella, de Disaronno All Natural, met de Whisky Cream pasta en variegato van Prodotti Stella. Voor het zure in de cocktail voegde Mastos een klein beetje van de Montebianco Delizia Limone pasta toe. De whisky pasta van Prodotti Stella is een geconcentreerde pasta welke perfect te combineren is met de variegato Whisky Cream. Deze combinatie zorgt voor een volle, delicate smaak met een tikkeltje caramel, net als de beste whisky creams. In de pasta als in de variegato zit geen alcohol, waardoor die voor iedereen geschikt is en zonder problemen geserveerd kan worden. Dat geld ook voor de Amaretto pasta, de Disaronno All Natural van Prodotti Stella, hierin zit ook geen alcohol.

Voor degene die toch wat extra smaak van de Amaretto likeur en de Whisky willen, kunnen met mate Amaretto Disaronno en The Busker Whisky met water mengen en deze toevoegen aan de mix net als bij het vorige recept in deze nieuwsbrief, de Fireball Whisky Cinnamon.

Recepten smaak- en ijsmaker Mastos Aerdts in opdracht van Gelato Solutions / Disaronno Ingredients

Benodigdheden:

 • Prodotti Stella Eurostella Base 100 Protein+ (Artikelcode: 7528)
  Met deze mix bent u verzekerd van een heerlijk romig ijs met een zachte textuur. Doordat er extra melkproteïnen zijn toegevoegd geeft deze mix een melkachtige smaak, welke sterker wordt naarmate er verse melk wordt toegevoegd.
 • Prodotti Stella Disaronno All Natural (Artikelcode 9592)
  By far de lekkerste Amaretto pasta met alleen maar natuurlijke smaakstoffen
 • Prodotti Stella Whisky Cream Kit (Artikelcode: KIT13)
  Deze kit bestaat uit de Whisky Cream pasta en de Whisky Cream variegato.
 • Montebianco Delizia Limone pasta (Artikelcode 601009M)
  Met deze Lemon Delight van Montebianco maak je eigenlijk één van de lekkerste Italiaanse desserts. Maar door de overheerlijke en sterke citroensmaak van deze pasta, gemaakt van de beste Italiaanse citroenen, past deze ook in deze variant.
 • Gedroogde schijfjes citroen en Amaretti koekjes ter decoratie.

Alle producten van Prodotti Stella en Montebianco vind je op www.ijswinkel.nl maar ook bijvoorbeeld melk, room, suikers, chocolade van ICAM en vruchtenpurees van Andros Chef.

Receptuur Amaretto Whisky Sour IJs (zonder alcohol)

  Brede bak
Basismix Stella Base 100 Protein+  3.770 gram
Disaronno All Natural van Prodotti Stella 400 gram
Whisky Cream van Prodotti Stella 200 gram
Delizia Limone van Montebianco  30 gram
Volle Melk / Room  600 gram
Totaal  5.000 gram

 

Variegato en decoratie

Variegato  
Whisky Cream variegato Prodotti Stella  Eigen inzicht
Decoratie  
Amaretti koekjes  Eigen inzicht
Schijfjes gedroogde citroenen  Eigen inzicht

 

Werkwijze:

 1. Weeg de grondstoffen voor het ijs volgens het recept af.
 2. Gebruik je eigen melk ijsmix of gebruik hiervoor de Eurostella 100 Protein+ van Prodotti Stella.
 3. Meng de hoeveelheid Disaronno All Natural pasta en de Whisky Cream pasta van Prodotti Stella met dezelfde hoeveelheid volle melk en klop deze goed door elkaar met een garde of staafmixer. Afhankelijk van het vetgehalte in je basismix, kan je de volle melk ook vervangen door room zonder suiker. Of je kunt de helft volle melk en de helft room zonder suiker gebruiken.
 4. Voeg hier vervolgens de Delizia Limone pasta aan toe en meng deze nog een keer goed door elkaar.
 5. Draai vervolgens deze mix af in de ijsmachine.
 6. Bouw de bak in lagen op en verdeel de Whisky Cream variegato van Prodotti Stella tussen de lagen en over het ijs.
 7. Garneer de ijsbak met de Whisky Cream variegato en maak deze af met wat verkruimelde Amaretti koekjes en gedroogde schijfjes citroen. Prodotti Stella heeft ook zakken van 2 kg met vermalen bitterkoekjes (Artikelcode: 8846).

Wil je deze recepten ontvangen of wil je dat hun ijsmaker Mastos van IJzs.nl een keer bij jou het ijs van Disaronno Ingredients komt maken, neem dan contact met hun op via info@ijswinkel.nl.

 

Altijd op de hoogte blijven?