Hygiënisch werken is sinds corona belangrijker dan ooit. In tijden van personeelskrapte is het een uitdaging om voedselveilig te blijven werken. Henk van Liempd, hygiëne-adviseur van Foodbase geeft tips hoe je de hygiënestandaard hoog houdt.
We hoeven je niet te vertellen dat de wereld sinds de pandemie enorm veranderd is. Iedereen moest zich aanpassen aan een nieuwe realiteit waarin hygiëne en gezondheid het gesprek van de dag werden. Zeepdispensers met desinfectiegel en mondkapjes zijn niet meer weg te denken en zorgden voor hogere verwachtingen rondom hygiëne. Dit zal alleen maar toenemen.
De praktijk van veel versspecialisten is dat er veel personeelstekorten of wisselingen in werknemers zijn. Hierdoor is het niet altijd makkelijk alle regels op het gebied van hygiëne na te leven. Wel zijn er manieren dit wat makkelijker te maken.
Geef voldoende aandacht
Waarschijnlijk ben je blij met ieder paar handen dat je komt helpen en heb je weinig tijd om deze tijdelijke krachten goed te instrueren. Mijn advies: schenk hier toch voldoende aandacht aan. Zorg dat alle mensen binnen je bedrijfsmuren vooraf goed weten wat er van hen wordt verwacht qua kleding, haardracht en sieraden. Maar ook op het gebied van inzet, huisregels en hygiënevoorschriften.
Hoe doe je dat? Met deze 6 tips zorg jij dat jouw medewerkers weten wat er van hen wordt verwacht.
1. Verstrek hygiëneregels vooraf
Als je een medeweker op zijn eerste werkdag pas vertelt dat hij bepaalde sierraden, nagellak of kunstwimpers niet mag dragen, kan dit direct tot lastige discussies leiden. Wanneer je dit vooraf bespreekt, is dit geen issue meer op de werkvloer. Leg daarnaast ook vooraf alles uit over veiligheid (ARBO), pauzegedrag, bedrijfskleding etc.
2. Maak een mini-hygiënecursus
Als je de mogelijkheid hebt, adviseer ik je nieuwe medewerkers een mini-hygiënecursus of –vragenlijst te laten volgen of maken. Zo zorg je voor de goede mindset voordat ze daadwerkelijk aan het werk gaan.
3. Zorg voor een vast contactpersoon
Zorg dat ook tijdelijke medewerkers goed begeleid worden (vaste persoon) en zich niet verloren voelen of hun eigen gang gaan in het bedrijf of proces (hygiëne en ARBO).
4.Maak duidelijke afspraken
Zo kan het uitzendbureau bij de personeelsselectie al aandacht geven aan voedselveilig werken. Met een instructie of kennismakingsboekje van je bedrijf, weet de uitzendkracht wat de hygiëneregels zijn en waarom deze belangrijk zijn.
5. Denk vooraf na over oplossingen
Het kan soms voorkomen dat een medewerker toch met een piercing op het werk komt. Extra beschermingsmiddelen, zoals een gekleurde waterafstotende pleister op een piercing kan hiervoor een uitkomst zijn. Zorg dat je deze in huis hebt; een goede voorbereiding is een must.
6. Voorkom een dubbele standaard
Onthoud dat het accepteren van een lager hygiëneniveau bij tijdelijke werkers ook een uitwerking heeft op de beeldvorming van vaste medewerkers. Hierdoor kun je in een negatieve spiraal op het gebied van hygiëne belanden. Dat is zonde en onnodig.
Voorbereiden of oplossen?
De praktijk leert dat consequent en duidelijk zijn, goede voorlichting en het goede voorbeeld geven het beste resultaat hebben en relatief weinig discussies oplevert. Je moet alleen wel de tijd nemen om je goed voor te bereiden op de komst van nieuwe medewerkers. Dit is niet altijd makkelijk, maar een goede voorbereiding nu zorgt voor minder zorgen en stress later. De keuze is aan jou. Ben je liever nu wat tijd kwijt aan voorbereiding of later veel tijd aan het oplossen van problemen?
Over FoodBase
FoodBase ontzorgt ondernemers in de versbranche met een breed palet aan opvolgbare diensten, van hygiëne-advies tot trainingen en gebiedsanalyses. Wij geloven in de kracht van samenwerking van vakmens tot vakmens. Samen zet je de mooiste prestaties neer en maak je verschil. Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem een kijkje op onze website foodbase.nl. Of mail naar: info@foodbase.nl