Vierde generatie zorgt voor vierde transformatie in ijssalon De Hoop

3 november 2022 Linda van ’t Land

Foto's: Pascalle van Reijn

“Dit kan echt alleen maar jouw zaak zijn”, zeggen collega-ijsbereiders lachend wanneer ze de vernieuwde winkel van ijssalon De Hoop in Blaricum binnenstappen. Roze plafonds, een terrazzovloer en als eyecatcher een joekel van een centraal geplaatste, ronde vitrine: een ijspodium. Eigenaresse Caroline Kooij straalt ervan. “Het was tijd voor vernieuwing.”

In 2019 liggen de plannen voor de ingrijpende verbouwing van ijssalon De Hoop klaar en een bouwteam staat opgelijnd om in oktober van dat jaar te beginnen. “Op 1 maart 2020 wilden we heropenen, maar een vergunning kwam net te laat binnen”, vertelt Meesterijsbereider Caroline Kooij. “Omdat ik in de winter wilde verbouwen, moesten we alles een jaar doorschuiven. Gezien de komst van COVID is dat achteraf gezien een geluk bij een ongeluk geweest.”

IJS 59 IJssalon De Hoop bord_Pascalle van Reijn

IJskeuken vernieuwd

Een winter later voelt het vanwege de vele lockdowns en onzekerheden nog steeds niet goed om de verbouwing in gang te zetten. Wel laat Caroline die winter alvast de ijskeuken verbouwen, wat betekent dat het jonge gezin ook privé moet verhuizen. “Ons woonhuis, waarin mijn opa en oma nog hebben gewoond, werd bij de verbouwplannen betrokken om meer ruimte te creëren. Op het moment dat ik links met de laatste verhuisdozen over de drempel stapte, ging rechts de sloophamer er al in. Mijn oude privékeuken is nu aan de ijskeuken gekoppeld.”

Verbouwen begint wat Caroline betreft namelijk bij de inrichting van de ijskeuken. “De ijskeuken hoort het hart van je bedrijf te zijn. Daarom hebben we eerst berekend hoe we daar de efficiency konden vergroten. We zijn qua pasteurisatieketels van 120 naar 180 liter en van 60 naar 120 liter gegaan. Daarna hebben we ijsmachines gekozen: we zijn van twee naar vier bakken gegaan. Uiteindelijk hebben we op basis van deze apparatuur ook de spoelkeuken vergroot, zodat aan de basis alles in orde zou zijn. We hebben dit ook heel bewust eerder gedaan dan de rest van de verbouwing, zodat er aan de voorkant nog even niets veranderde. Verbouwen wordt best wel onderschat: je moet daar goed over nadenken.”

Kleur en warmte

De voorbereidingen voor de volledige verbouwing beginnen al in 2016. In dat jaar zoeken Caroline en Daan ook alvast hun droomvitrine uit in Italië: een ronde ijsvitrine met plaats voor 54 bakken, waar tegenwoordig zes mensen tegelijk 36 verschillende smaken plus twee smaken van de dag uit staan te scheppen. “Ideaal, die ronde vorm”, vindt Caroline. “Het werkt zoveel organischer en staat gezellig. Sowieso wilden wij geen rechttoe-rechtaan winkel met een strakke, steriele uitstraling. We houden van kleur en warmte en van natuurlijke materialen. We wilden dat vier generaties door onze ijssalon zouden worden aangesproken en het moet er ook in de winter gezellig zijn. Eigenlijk wilden we onze oude ijssalon in een modern jasje. Alles moet De Hoop uitstralen.” Interieurdesigner De Horecafabriek wordt bij de plannen betrokken. “Zij hebben met behulp van al onze input een fantastisch ontwerp gemaakt. Alles wat we al deden, is nu geoptimaliseerd.”

IJS 59 IJssalon De Hoop ijs_Pascalle van Reijn

Overwinteren

Bij ijssalon De Hoop beginnen de voorbereidingen voor kerst in november. Ze zijn dan dicht maar online open. Vanaf half december worden er volop ijstaarten en zelfs schepijs verkocht. “Overdag gaat de zaak medio december open, ook voor warme chocolademelk of een kopje koffie. Het zal je verrassen hoeveel mensen ook een ijsje komen eten. In januari en begin februari doe ik zo min mogelijk en komen we echt even tot rust. In het laatste weekend van februari wil ik open. Echt, een oproep aan alle ijsbereiders: wacht niet tot maart, maar gooi die deuren eind februari open! Het is vrijwel altijd mooi weer.”

Toekomstbestendig

In het najaar van 2021 durft Caroline het dan toch aan. “Mijn opa heeft met ons familiebedrijf de Tweede Wereldoorlog overleefd, dan moest ik toch zeker wel corona de baas kunnen”, lacht ze. “Iedere generatie heeft het bedrijf trouwens een keer ingrijpend verbouwd of veranderd. Mijn overgrootvader begon met een zuivelfabriek, die door mijn opa in een zuivelhuis met ijsverkoop is omgezet. Mijn vader verkleinde in zijn tijd het zitgedeelte en ging juist vol voor het schepijs. Ik heb dat nu weer omgedraaid, door de ijssalon qua oppervlakte bijna te verdubbelen naar honderdvijftig vierkante meter en ook een groot terras met veertig extra zitplaatsen te laten aanleggen. Elke generatie heeft iets met dit bedrijf gedaan om het toekomstbestendig te maken.”

Op 28 februari 2022 opent het vernieuwde De Hoop haar deuren. Het interieur is dan een samenstelling van ijssmaken geworden: het groen van pistache en het roze van aardbei. “De notenhouten lambrisering en de terrazzo gietvloer zijn een knipoog naar Italiaans ambacht en de herkomst van het product. De centraal gepositioneerde ijscounter is ontworpen als een ijspodium, dat het werk van vier generaties op een voetstuk zet”, aldus het portfolio van De Horecafabriek. “Zestienjarigen vinden het geweldig, omdat de zaak er zeer Instagrammable uitziet”, aldus Caroline. “Maar ook de leeftijdgenoten van mijn tachtigjarige vader vinden het fantastisch! Dat had ik niet verwacht, maar wel enorm gehoopt. Mensen zien dat we met mooie materialen hebben gebouwd. Aan de voorkant hebben we een prachtige tijdloze pui en aan de zijkant hebben we een heel dorps terras aangelegd. Elke betalende klant mag gaan zitten, al bedienen we alleen voor koffie en coupes. Voor een handijsje moet je in de rij gaan staan.”

IJS 59 IJssalon De Hoop chocoladekraan_Pascalle van Reijn

Chocoladekranen

Tijdens deze verbouwing heeft Caroline meer dromen waargemaakt. In de ijssalon zijn twee chocoladekranen geplaatst, die voor optimale beleving zorgen. “Die staan echt al tien jaar op mijn verlanglijstje. We tappen hier witte chocolade en melkchocolade voor coupes, vullen er hoorntjes mee en gebruiken het voor chocoladefondue. Ook maken we nu zelf chocoladehoorntjes met spikkels of nootjes. Met Moederdag hebben we roze ruby chocolade en met Vaderdag Golden Caramel. Het zorgt voor op en top beleving en mensen blijven ernaar kijken.”

Leveranciers

Veenhuizen Koeltechniek heeft in Blaricum de ijsvitrine van het Italiaanse merk GeloStandard geleverd en geïnstalleerd. De chocoladekranen van Selmi zijn geleverd door Wiet Koenen en de gereviseerde ijsmachine is geplaatst door Gelato Solutions. In de ijskeuken zijn de ijsmachines en pasteuriseerketels van Valmar geleverd door Ladoled. De vriescel is van Veenhuizen.


Een andere eyecatcher is de gereviseerde traditionele bokvriezer, waarmee in de ijssalon smaken van de dag zoals bokkenpootjes- of stroopwafelijs kunnen worden gemaakt. “Mijn vader en mijn opa werkten al met zo’n machine, dus die wilde ik ook”, vertelt Caroline. “Qua emotie doet die machine in de zaak precies wat ik wil. Qua capaciteit en techniek is het nog even zoeken hoe we hem het beste kunnen inzetten. Ik heb nog onvoldoende tijd gehad om dit proces te optimaliseren.”

IJS 59 IJssalon De Hoop interieur_Pascalle van Reijn

Al met al zijn het tropenjaren geweest voor Caroline Kooij. In 2010 nam ze de zaak over van haar vader. Een jaar later werd ze de jongste Meesterijsbereider ooit. Ook kreeg ze in de afgelopen jaren twee dochters. Partner Daan is in al die stappen haar steun en toeverlaat geweest. “Ik ben heel impulsief en overzie de consequenties niet altijd. Hij rekent alles door tot op de centimeter. Samen zijn wij een geweldige combinatie.”

Perfect

“Als je terugblikt, is het eigenlijk ongelooflijk wat je allemaal meemaakt”, verzucht de ijsbereider uit Blaricum. “Verbouwen vond ik heel spannend: álles wordt vernieuwd, behalve het product dat je levert. Ik heb in het afgelopen decennium echt geen jaar verspild. Nu wil ik vooral genieten van alles wat wij hebben bereikt en van het team dat we om ons heen hebben gebouwd. Voor nu zeg ik: het is goed zo. Beter zelfs: het is perfect.” 

Altijd op de hoogte blijven?