Vanille-ijs met een Perzische twist

22 februari 2023 Marcel Vermeulen

Marcel Vermeulen van het IJscentrum ging naar de Horecava voor inspiratie. Iets wat hem opviel, was de grote aanwezigheid van producten met kruiden en specerijen uit het Midden-Oosten. "Dit zijn veel mooie en leuke ingrediënten waar wij als ijsbereiders zeker mee aan de slag kunnen om verassende creaties mee te maken.  Om alvast in de Midden-Oosterse sferen van Duizend-en-een-nacht te komen, deelt hij een recept van vanille-ijs met een Perzische twist.

Vanille-ijs met een Perzische twist
voor 1 kilogram

Vanille-ijs met een Perzische twist_Marcel Vermeulen

Ingrediënten:

  • 2 gram vanillepeulen*
  • 952 gram witte basismix voor vanille-ijs
  • Rozenblaadjes naar smaak
  • 1 gram saffraan
  • 40 gram room
  • 5 gram dextrose

Ter decoratie:
Gehakte pistachenootjes

Werkwijze:

  1. Snijd de vanillepeul open en schraap het merg eruit. Voeg dit toe aan de witte basismix samen met de rozenblaadjes en de saffraan.
  2. Verwarm de witte basis naar 85° Celsius. Dek af met plastic folie en/of een deksel. Laat dit een nacht in de koelkast infuseren.
  3. Giet de geïnfuseerde mix door een zeef. Druk de mix goed uit de vanillestokken want hier zit veel smaak in.
  4. Voeg de room en dextrose toe en mix goed met de staafmixer.
  5. Draai het ijs af.
  6. Strooi tijdens het uitdraaien wat gehakte pistachenootjes door de massa. Decoreer het ijs met nootjes. 

*afhankelijk van de dikte van de peulen kun je hiervan minder of meer gebruiken.

Over Marcel Vermeulen

Marcel Vermeulen

Bij het IJscentrum in Vlaardingen kun je verschillende trainingen op het gebied van ijsbereiding volgen. Dit jaar leveren verschillende gastdocenten van het IJscentrum als gastschrijver een bijdrage aan Vakblad IJs!

In deze editie met als thema trends is het woord aan Marcel Vermeulen. Hij is eigenaar van ijssalon chocolaterie De IJsMeulen in Voorhout en gastdocent bij het IJscentrum voor de basiscursus.

Altijd op de hoogte blijven?