Pas op met alcoholijsjes
Een nieuwe trend: alcoholijsjes! Maar als je deze gaat produceren en/of verkopen, dan is het verstandig om eerst even de regelgeving te checken.
Met alcohol hebben we sinds augustus 2022 te maken met de nieuwe Alcoholwet met meer regels, maar ook meer mogelijkheden. Toen in 2016 de eerste alcoholijsjes op de markt kwamen waren er veel onduidelijkheden over de regels. Dit waren cocktail-ijsjes met Piña Colada en Mojito.
In het ijsje zat 5% alcohol en de handelaar gaf aan dat hij het volgens de wet ook aan minderjarigen mag verkopen. Toch gingen zij voor 18+. Daarna volgde in 2017 Bavaria met Radler Lemon 2.0%. Een ijsje dat voor meer dan 98 procent uit bier bestaat en 2 procent alcohol bevat. De brouwer verkoopt dit alleen aan volwassenen vanwege de alcohol.
Foute ontwikkeling
Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) vond dit een foute ontwikkeling omdat deze nieuwe producten extra aantrekkelijk zijn voor minderjarigen. Bovendien gaven ze aan dat als je deze ijsjes verkoopt, je een vergunning moet hebben. Zij eisten dat alle producten met meer dan 0,5% alcohol onder de (toen nog) Drank- en Horecawet moeten vallen. En dat is deels gelukt. De nieuwe Alcoholwet spreekt over alcoholhoudende drank met meer dan 0,5% alcohol.
Maar er wordt niks gezegd over voedingsmiddelen met drank; zoals kersenbonbons, whiskysaus of alcoholijsjes. En een ijsje is nu eenmaal geen drank.
Geen vergunning nodig
Nieuw in de Alcoholwet is dat als je een winkel hebt en levensmiddelen verkoopt, je zonder vergunning zwakalcoholhoudende drank zoals bier, wijn, port en sherry (minder dan 15% alcohol) mag verkopen. Alleen als je alcohol schenkt moet je een vergunning hebben. Het verkopen van alcoholijsjes is dus geen enkel probleem. Een vergunning is dus niet nodig.
Maar mag je alcoholijsjes verkopen aan jongeren? Een alcoholijsje is een voedingsmiddel dat onder de Warenwet valt. En deze rept óók niet over voedingsmiddelen met alcohol. Alleen de Belastingdienst benoemt alcoholijsjes. Hierop wordt, net als voedingsmiddelen, 9% BTW geheven. Alleen in de accijnswetgeving staan voedingsmiddelen met alcohol genoemd.
Alleen aan 18+ verkopen
Als je chocolade met maximaal 8,5% alcohol produceert dan mag dit accijnsvrij. Voor overige voedingsmiddelen zoals alcoholijsjes en whiskysaus geldt een norm van 5%. En deze voedingsmiddelen mogen gewoon aan jongeren verkocht worden. Maar ter voorkoming van maatschappelijke onrust, is het wellicht verstandig om deze ijsjes alleen aan 18+ te verkopen.