Juiste dosering vloeibare chocolade bij hoorntjesproductie is belangrijk

26 september 2023 Janet Kooren Krohne
Bij de productie van de bekende wafelhoorntjes met roomijs luistert de dosering van vloeibare chocolade nogal nauw.

Om er voor te zorgen dat de wafelhoorntjes bij de welbekende roomijsjes langere tijd stevig blijven, worden ze voorzien van een lekstop van 4 à 6 gram vloeibare chocolade, voordat ze met ijs worden gevuld.

Veel zuivelbedrijven meten de gedoseerde hoeveelheid chocolade niet, maar nemen regelmatig monsters om te controleren of het gewenste vulniveau wordt bereikt. Dit kan resulteren in een aanzienlijke hoeveelheid productverspilling, die vanwege de kwaliteitseisen niet meer gebruikt mag worden.

In de zoektocht naar een betere controle van het vulproces vond een zuivelbedrijf bij onze oosterburen een technische oplossing waarmee de dosering automatisch wordt gecontroleerd. Die oplossing bestaat uit de toepassing van een Coriolis-massaflowmeter. Dit type flowmeting geeft de beste oplossing vanwege mogelijke luchtinsluiting in de productflow en de daarmee gepaard gaande strenge eisen aan de betrouwbaarheid van het meetinstrument. Om vlotte communicatie met het bestaande controlesysteem mogelijk te maken, moest het meetinstrument een PROFIBUS® DP interface hebben.

Oplossing

De ijsproducent in kwestie koos voor de Krohne OPTIMASS 6400 RVS DN8 massaflowmeter. Deze meter is geschikt voor de specifieke uitdagingen van het product: luchtbellen in chocolade: dankzij het gepatenteerde Entrained Gas Management is de meting geschikt voor applicaties met ingesloten lucht of gassen. De meter werd geïnstalleerd met hygiënische procesaansluiting (volgens DIN 11851) in de horizontale doseerlijn. Omdat de flow van de chocolade temperatuurgevoelig is, werd de massaflowmeter uitgevoerd met een heating jacket. Hierdoor behoudt het medium de gewenste temperatuurrange (+33 - +37 graden Celsius) en kan het niet stollen.

De flowmeter is EHEDG-gecertificeerd en eenvoudig te reinigen. Het instrument is via PROFIBUS® DP aangesloten op de controle-unit van de producent.

Klantvoordeel

Het geautomatiseerde doseringsproces heeft nu een nauwkeurige controle van de hoeveelheid chocolade. De meter geeft continu een meetsignaal, zelfs bij tot 100 procent luchtinsluiting. Daarmee worden kostbare procesonderbrekingen voorkomen. Het resultaat: niet alleen een consistent hoge productkwaliteit, maar ook minder stilstand en productafval, waardoor de producent zowel op middelen als op kosten bespaart. 

Altijd op de hoogte blijven?