IJs in de media - maart 2023

6 april 2023 Marina de Moor

Een overname van een ijssalon, IJsvakwedstrijd De Gouden IJsspatel, Magnum die twee nieuwe ‘Doubles’ op de markt brengt en de race voor IJssalon van het jaar. Wat lazen we in maart over de branche? Een greep uit de media.

Piet Janssen (1932-2022) uit Boskoop vertelde altijd graag over zijn tijd op de wereldzeeën als scheepstimmerman, aldus het AD. Maar hij staat vooral bekend als de succesvolle ijsmaker voor wat Janssen’s IJssalon tegenwoordig is. 

Ex-minister Jef Tavernier (71) en zijn vrouw Rita Brauwers (65) openen samen ijssalon Wijs IJs aan de markt van Aalter. Zijn zoon waakt over de kwaliteit.  “Mooi toch, dat hij zijn vader coacht?”, zegt Rita Brauwers tegen het Nieuwsblad.  Zowel de ijsjes, de wafels of de koffie worden duurzaam geserveerd.

De Gelderlander spreekt Coco Strijbosch, die deel nam aan de Gouden IJsspatel.  "IJs is een emotie die je verkoopt", zegt de eigenaar van IJssalon PIsa in Zevenaar. Onlangs werd haar stracciatella-ijs tijdens IJsvakwedstrijd De Gouden IJsspatel verkozen tot beste van Gelderland.

Sascha Metselaar (26) heeft zin in de lente: "Al roert maart zijn staart en doet april wat-ie wil; ijs maakt vrolijk", zegt hij tegen het AD. De klok is een uur vooruit gegaan. De lente lonkt. En dat betekent voor Sascha dat zijn IJsmobiel en z’n twee fysieke ijszaken weer warm draaien. "IJs maakt vrolijk."

IJssalon Crusio opent een nieuwe vestiging in Hoogerheide: Het is de eerste vestiging buiten Bergen op Zoom sinds de ijsmakersfamilie in 1915 met het ambacht begon. Hoogerheide is blij met de komst van de ijssalon, meldt BN de Stem. ‘’Hier word je blij van.”

Het merk Magnum introduceert twee nieuwe ‘Doubles’, namelijk de Magnum Double Starchaser en de Magnum Double Sunlover. Dit past bij het motto van Magnum voor dit jaar ‘Pleasure Is Always On’, aldus Foodclicks. "Het doel van deze nieuwe smaken is om iedereen van elke dag te laten genieten en datgene te doen waar je plezier uit haalt."

Jasper Frederik (22) is een ijsfanaat en heeft de ijssalon van Jan Hijmans, IJssalon Melbalino, overgenomen, aldus Rodi.nl. Naast de verkoop van ijs, wil Jasper het aanbod gaan uitbreiden met ijskoffie, thee en taarten van Koekela. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de ijssalon het hele jaar open zal zijn. Ook in het AD staat een artikel over de jonge ijsmaker.

Alles wordt duurder, en nu gooit ook de ijsmaker prijzen omhoog.  Bij ijsverkoper Jeroen van Voorn van IJs van Vitelli aan de Kwekersweg in Amersfoort mag je daarom zelf je bakje meenemen. "Scheelt weer 20 cent”, zegt hij in het AD. "Want dat moet ik vragen voor een kartonnen bekertje om uit de kosten te komen.”

IJssalon De Zoete Inval is in de race voor IJssalon van het jaar. Zijn zelfgemaakte stracciatella-ijs leverde eigenaar Jurgen de Vries een finaleplek op voor deze landelijke wedstrijd. Zijn geheim: "erse boerenmelk, vanille en vier soorten chocolade. Daardoor heeft het ijs iets van een bittertje, iets fruitigs en warmheid. Vers gemaakt stracciatella-ijs is zo ontzettend lekker. Geniaal. Na twee dagen smaakt het weer heel anders. Je probeert daarom precies die smaak te vangen’’, aldus Jurgen de Vries tegen het AD.

Het AD meldt dat het lekkerste ijs van Nederland is te vinden bij ijssalons, Luciano in Woerden en Waddinxveen. Meesterijsbereider Luc Blok won de Meesterlijke Smaak 2023 met zijn Key West Lemon Pie ijs. Ijssalons Luc Blok staat bekend als Robèrt van Beckhoven van het ijs.

Omroep West spreekt voorafgaand aan de vakwedstrijd de Gouden IJsspatel IJsmaker Marcel Vermeulen is volgens  met zijn stracciatella-ijs in de race voor de Gouden Spatel. Hij strijdt samen met 23 andere ijsmakers live op het podium. Uiteindelijk bepaalt de vakjury wie er met deze prijs er vandoor gaat.

 

 

Altijd op de hoogte blijven?