Trots

9 april 2024 Edwin van Es, voorzitter Ambachtelijk IJscentrum

Trots, dat is de beste manier om te omschrijven hoe ik mij voel na de Dag van het Ambacht in Gorinchem op 11 maart. Hier vonden de jaarlijkse IJsVak-Wedstrijden plaats waar ambachtelijke ijsbereiders met elkaar de strijd aangingen om één van de felbegeerde titels mee naar huis te nemen.

De Gouden IJsspatel ging met Myrne Meulendijks van T IJshofje mee naar Meijel, met dank aan haar heerlijke peren demi-ijs. De Gouden IJscreatie werd in de wacht gesleept door Gijs Kennis van De Smaak! Chocolade & IJs uit Eersel met zijn prachtige creatie ‘Impeerium’. Deze twee ijsbereiders zijn ook, samen met nog vier andere ijsbereiders die een podiumplek wisten te bemachtigen, genomineerd voor de titel IJssalon van het Jaar 2024. Iets om absoluut trots op te mogen zijn!

Ambassadeurs

Sowieso ben ik trots op alle ijsbereiders die meegedaan hebben, want door mee te doen stel je jezelf enorm kwetsbaar op, maar vergroot je ook je kennis en kunde. Je leert van mede-ijsbereiders en van de waardevolle feedback van de jury. Stuk voor stuk zijn deze ijsbereiders ambassadeurs die ervoor zorgen dat onze branche naar een hoger niveau wordt getild. Over ambassadeurs gesproken, dan denk ik ook meteen aan het Gilde van SVH-Meesterijsbereiders die met hun meesterlijke ijsjes maar liefst 300 meningen hebben verzameld van consumenten waarbij de smaak karamel-pecan als de winnaar uit de bus kwam. 

Naast dat ik trots ben op de deelnemende ijsbereiders, ben ik dat ook op de wedstrijdcommissie. Allemaal mensen met een positieve houding en een hart voor de branche. Wat heeft iedereen hard gewerkt om deze prachtige dag voor elkaar te krijgen! Deze woorden gelden overigens ook voor alle partners, leveranciers en de mensen van de organisatie, zonder hun steun en inzet was deze dag niet mogelijk geweest.

Nieuw logo

Mijn eerste algemene ledenvergadering als voorzitter van de VAIJ vond ook op 11 maart plaats. Voor mij persoonlijk een trots moment. Een fijne bijeenkomst waar we het mooie, nieuwe logo van de vereniging en de aangepaste statuten hebben gepresenteerd aan alle aanwezige leden. Een logo dat onze eigen, aangescherpte identiteit onderstreept en hopelijk de verwarring tussen de vereniging en het opleidingsinstituut IJscentrum weg zal nemen. 

De VAIJ, de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders, stelt twee doelen centraal: professionalisering van de branche en de promotie van ambachtelijk bereid schepijs. De IJsVak-Wedstrijden, de communicatie eromheen en ook de filmpjes die beschikbaar gesteld worden aan al onze leden, zijn daar goede voorbeelden van. Het is tijd voor een duidelijke, nieuwe koers en daarin zijn de eerste belangrijke stappen gezet. Iets om heel erg trots op te zijn. 

Altijd op de hoogte blijven?