IJs

Leg je ziel erin

5 mei 2022 Bianca Roemaat
Foto: Oscar van der Wijk

Waar het hart van vol is, loopt de mond van over. Aan dat bekende gezegde moest ik denken toen ik het interview met Luc Blok las. “Sommigen hebben het over voetbal en wij praten graag over ijs”, vertelt deze
nieuwe voorzitter van het Gilde van Meesterijsbereiders. ‘Dat is logisch’, zou een bekende voetballegende zeggen.

Zelf praat en schrijf ik graag over ambachtelijk ijs. Daarom hoefde ik niet lang na te denken, toen ik de kans kreeg om de rol van redactiecoördinator van dit mooie vakblad op me te nemen. Mijn allereerste werkdag als journalist was ooit op de vakbeurs IJsvak. Daarna interviewde ik vele ijsbereiders, volgde cursussen en zat in jury’s. Vanaf die tijd vind ik het bereiden van ijs fascinerend: je maakt met behulp van zorgvuldig gekozen grondstoffen, je vakkennis en een ijsmachine de smaakvolste creaties.

Toch smaakt ieder ijsje anders. Daarin proef je de hand van de ijsmeester. Of zoals een ijsbereider mij ooit vertelde: ik leg mijn ziel erin. Daarover schrijft Hidde de Brabander. Durf jezelf te laten ‘zien’ in jouw ijs. Volg niet klakkeloos de trends. Maak keuzes.

Dat doet Gijs van Dijk van ’t IJshuys in Heusden. Zijn focus ligt vanaf dit seizoen op het verkopen van meer ijscoupes. We gaan meer van Gijs horen want hij is ook onze nieuwe columnist. In zijn eerste bijdrage lees je hoe een actie om zwerfafval aan te pakken, uiteindelijk nieuw personeel opleverde.

Voortaan Vakblad IJs thuis ontvangen? Sluit dan abonnement af en ontvang vier keer per jaar Vakblad IJs.

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven?