‘Ik wens je veel personeel toe’

15 maart 2024 Gijs van Dijk

In mijn studententijd heb ik in een kroeg gewerkt. Het leek of ze daar maar één regel hadden: tijdens het werk werd er niet gedronken, na sluitingstijd maakten we dat ruimschoots goed.

Tjee, die kroeg was het leukst als ie gesloten was! Wat de eigenaren Marcel en Marja daarmee voor elkaar gekregen hebben, was dat er een heel hecht team ontstond. Een mix van jong en oud die, ontzettend goed ingespeeld op elkaar, keihard werkte op de piekmomenten en enorm veel plezier had op de andere momenten. Als ik nu – jaren later – een van die oud-collega’s weer eens tegenkom, voelt dat nog altijd als vriendschap.

Toen ik voor mezelf begon, wist ik dan ook dat ik op een soortgelijke manier met mijn medewerkers om wilde gaan. Niet te moeilijk, een aantal regeltjes waar iedereen aan moet voldoen, maar vooral plezier in het werk en met elkaar. 

Persoonlijk werk ik graag met jeugd. Ik houd van die energie, de gein, de ongein en de soms maffe streken die ze uithalen. Het duurde niet lang voordat we met lokale jeugd een soortgelijk team hadden. Jaar op jaar kwam de harde kern terug. We gingen samen eens een borrel drinken, kwamen op verjaardagen, etc. En toen was ineens iedereen klaar met studeren… Ik begrijp nu dat andere bedrijven bewust voor wat oudere medewerkers en meer continuïteit kiezen.

En ja, het Chinese spreekwoord is ook waar. ‘Ik wens je veel personeel toe.’ Laten we eerlijk zijn, het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Verstuur je de planning waarop iedereen heeft kunnen aangeven wanneer hij of zij wil werken, twee minuten later ontvang je de eerste afmelding…

Een van de regels bij ons is dat er maximaal drie weken vakantie opgenomen mag worden tijdens ‘de grote vakantie’. We zitten in een toeristisch stadje en dat is de tijd dat we veel hulp nodig hebben; het team dient er dan te zijn. Sommigen interpreteerden die regel losjes als drie weken met papa én drie weken met mama. Lang leve de gescheiden ouders?! Weg hulp in de drukste tijd van het jaar! 

En daar sta je dan. Daar heb ik van geleerd. Bij elke sollicitatie geef ik voortaan een ‘vakantieverklaring’ mee. Een formulier waarop nieuwe medewerkers, en bij minderjarigen ook hun ouders, verklaren maximaal drie weken vakantie op te nemen en daar tekenen ze voor. Wettelijk gezien stelt het geen drol voor. Maar wat het wel doet, is dat ik de discussie over te lange vakanties aan het begin van het seizoen voer, ook met ouders. 

Op die manier weet ik vrijwel zeker dat mijn planning in het vakantieseizoen gewaarborgd is. Ik heb ooit de luxe gehad om een meisje van 17 dat perfect in het team zou passen, niet aan te nemen, omdat ze in het hoogseizoen altijd zes weken op vakantie ging met haar ouders. Leuk voor haar, maar onhandig voor mij. 

Hoe zorg jij ervoor dat je in de vakantietijd jouw planning rond krijgt?

Altijd op de hoogte blijven?