IJsbekers op het terras

26 september 2023 Edwin van Es, voorzitter Ambachtelijk IJscentrum
De nieuwe regelgeving rond de Single Use Plastic (SUP) zorgt voor uitdagingen voor ijsbereiders. Zoals de regel over consumptie uit plastic ijsbekers op het  terras.

‘Graag een bakje met drie bolletjes’, of: ‘Doe het voor mij maar in een hoorntje’. Het is een kwestie van smaak waar onze gasten voor kiezen als ze willen genieten van ons ambachtelijk ijs. En dat is ook precies waarvoor ze bij ons komen: een genietmoment. 

Dát genieten wordt door de regels rondom Single Use Plastic (SUP) steeds meer een uitdaging. 

Sinds juli 2023 zijn wij als ambachtelijk ijsbereiders genoodzaakt om voor de plastic voedselverpakkingen een vergoeding te vragen aan onze gasten, variërend van €0,05 tot €0,25 per plastic product. Ondanks dat niet alle regels even duidelijk zijn, wordt het doorbelasten van de vergoeding door de ondernemers netjes nageleefd. Maar daarmee zijn we er nog niet.

Vanaf januari 2024 komen er namelijk nog een aantal regels bij. Een daarvan is het niet mogen nuttigen van een consumptie in de huidige ijsbekers op het terras. Dit is een ingewikkelde regel om na te leven. Het is ook vrij lastig om uit te leggen aan onze gasten. Hoe verklaar je dat ze de consumptie in het plastic bakje wel mee mogen nemen, maar niet op het terras mogen nuttigen?

Daarnaast hebben de meeste leveranciers op dit moment nog geen goed alternatief voor deze plastic bakjes. Op dat gebied moet nog veel gebeuren.

Naast voorzitter van de Vereniging Ambachtelijke IJsbereiders (VAIJ) ben ik ondernemer en run ik twee bedrijven: Bon Appetit in Rijsbergen en De IJssalon van Breda in Breda. Als voorzitter én als ondernemer kom ook ik in aanraking met de SUP-richtlijnen. Daarom ben ik al een tijdje met meerdere partijen in overleg om de wetgeving rondom SUP eens onder de loep te nemen. Volgens ons is het makkelijker in te stellen en na te leven. Maar ons voorstel tot versoepeling moet echter eerst worden goedgekeurd door de overheid. 

Ons streven is om vóór 1 januari 2024 meer duidelijkheid te hebben. 

Het ontwikkelen van frisse innovaties en het maken van ambachtelijk ijs, moet onze dagelijkse hoofdzaak blijven. De SUP-richtlijnen zijn er niet voor niets, maar het mag niet zo zijn dat hierdoor de passie en het plezier van ons ambacht als een smeltend ijsje door onze vingers én die van onze gasten glipt.  

Heb jij  een idee hoe de regel over de handhaving op het terras versoepeld kan worden? 

Laat het ons weten via: 
communicatie@ambachterlijkijscentrum.nl

Altijd op de hoogte blijven?