Het belang van een slimme inrichting

26 maart 2024 Jacqueline Steehouwer Bouwer & Officier
Gisteren was de verjaardag van mijn moeder. We zijn inmiddels op een punt dat we met haar vieren wat er te vieren valt, maar ook dat we alles voor haar moeten regelen. Mam, wat wil je bij de koffie? “Nou gebak natuurlijk, ik word 79.” De boodschap was duidelijk.

Nu woont mijn moeder in een dorp waar in een straal van 2 kilometer maar liefst zeven bakkers te vinden zijn. Dan begrijpt u dat het verder gaat dan alleen het perfecte recept voor gebak. Het succes van een bakkerij hangt ook af van de manier waarop deze is ingericht en is medebepalend voor de financiële gezondheid van het bedrijf.

Ik hoef u niet te vertellen wat het effect van een winkelomgeving kan zijn op consumentengedrag, daar zijn genoeg studies over te vinden. Overigens kan ik uit eigen ervaring melden dat je moeder meenemen als het perfecte bewijs kan dienen voor de conclusies uit dergelijke studies. Simpel, goedkoop en net zo effectief, maar dat terzijde. Maar laten we eens kijken hoe een accountant tegen een slimme bakkerij- en winkelinrichting aankijkt. 

Investering versus kostenbesparing

Er zijn allerlei redenen om uw bakkerij- en winkelinrichting onder de loep te nemen. Bijvoorbeeld omdat deze ‘technisch versleten’ is, of simpelweg aan modernisering toe is. Door de accountantsbril kijk je echter vaker naar een financiële reden, niet alleen vanuit de omzet- maar ook de kostenkant. 

Stijgende grondstofprijzen, suikertaks, energieproblematiek, hoge loonkosten en personeelskrapte maken dat naarstig wordt gezocht naar manieren om op langere termijn kosten te besparen. Locatie speelt daarbij een belangrijke rol. Traditioneel werd de locatie van de winkel vaak bepaald door de locatie van de bakkerij, maar steeds meer rijst de vraag of een bakkerij achter de winkel nog wel zo aantrekkelijk is. Zit u over vijf jaar ook nog op de juiste plek? Of spelen hoge huurprijzen, beperkte of dure parkeergelegenheid, geïsoleerde winkels u parten? En wat is anno nu eigenlijk de beste locatie voor een bakker? Wat is beter: alleen vervangen of verhuizen?

Kiezen voor nieuwe energiezuinigere apparatuur kan op de langere termijn aanzienlijke besparingen opleveren, maar vraagt ook om een flinke investering waarbij externe financiering vaak niet te vermijden is. Soms is een duurdere machine uiteindelijk toch goedkoper en soms kun je toch beter op een nieuwe locatie volledig opnieuw beginnen dan de oude locatie moderniseren.

Meten is weten

Een goede prognose kan helpen bij het afwegen van de keuzes waarbij inzicht gegeven wordt in de financiële haalbaarheid en terugverdientijd. Wanneer je het slim aanpakt, kun je bovendien maximaal gebruikmaken van subsidies en fiscale maatregelen. Dat zijn er vaak meer dan u denkt.

In alle gevallen is het vroegtijdig inschakelen van een adviseur verstandig om de mogelijkheden te verkennen en vooral om vervelende verrassingen te voorkomen.

bouwer en officier logo klein Jacqueline Steehouwer
Accountant bij Bouwer & Officier Accountants en Belastingadviseurs voor bakkers 
te Alphen aan den Rijn.
T (085) 00 269 00
Meer info: www.bouwer-officier.nl

Altijd op de hoogte blijven?