Een ijskoning is niet meer

26 september 2023 Gijs van Dijk

Jaren was ik slapend lid van de VAIJ, totdat ik in 2017 besloot me eens te verdiepen in de vereniging.

Daar zit ik dan, in een zaal in Wageningen waar ik niemand ken. De jaarvergadering begint en ik luister. Dan komt het onderwerp ‘VOC’ aan de orde. Een vriendelijke, wat oudere man vertelt over ‘zijn’ Verenigde Ondernemers Club (VOC). En ineens heeft die beste man mijn aandacht gevangen. Geboeid luister ik en op dat moment besluit ik om lid te worden van die club.

Na de vergadering stap ik af op de man die mij zojuist heeft geënthousiasmeerd. Hij introduceert zichzelf als Willy Rooswinkel. Er is meteen een klik. Er verschijnt een vriendelijke lach op zijn gezicht en we plannen een intakegesprek. Enkele weken later lopen we samen een rondje door mijn ijssalon. Met oprechte interesse en eerlijke feedback geeft hij mij het vertrouwen dat ik er goed aan doe om lid te worden van de VOC én lid te blijven van de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders. Vanaf die tijd is er veel veranderd: ik ben actief lid van de VAIJ, zit in het bestuur en heb sinds vorig seizoen het VOC-voorzitterschap van Willy overgenomen. 

Op het moment dat ik deze column schrijf, is het 10 juli 2023. Het is een mooie warme zomerdag met veel drukte in alle ijssalons van Nederland. Zojuist heb ik het bericht ontvangen dat Willy vanmiddag is overleden. Een ijskoning is niet meer.

Ik voel de behoefte om hierover te schrijven en de herinneringen dienen zich één voor één aan. Het warme welkom tijdens mijn eerste vergadering, de open en eerlijke feedback tijdens bedrijfsbezoeken die zo kenmerkend waren voor hem en de gesprekken tijdens bestuursvergaderingen. 

De herinneringen aan het co-voorzitterschap zijn me het dierbaarst. We hadden regelmatig contact. Soms aan de keukentafel, soms online en vaak telefonisch. En elk contact was oprecht en warm. En die ene keer dat we samen Nederland doorkruisten om een aantal intakegesprekken te doen, zal ik nooit vergeten. Wat heb ik tijdens die rit veel van hem mogen leren!

Tijdens dit schrijven stromen via de app de reacties uit de VOC binnen: ‘een eerlijk klankbord’, ‘een mentor’, ‘een inspirator’, ‘een uitdager’, ‘een voorbeeld’, ‘een leermeester’, ‘een mooi mens’. En alles is waar! Willy heeft ontzettend veel betekend voor héél veel mensen. Namens alle VOC-ers richt ik me even tot hem: Lieve Willy, dank voor de geweldige persoon die je was. Rust zacht.

Altijd op de hoogte blijven?