Wedstrijdreglement Gouden IJsspatel 2014

28 oktober 2013

Logo-ijsvak-wedstrijden-schrijfletter-300x284Opdracht  2014: Passievruchten sorbetijs

Algemeen

De vakwedstrijd om “De Gouden IJsspatel 2014” staat open voor iedereen die, binnen of buiten Nederland, werkzaam is in de ambachtelijke ijsbereiding. Landelijk opererende ijsfabrikanten en hun werknemers zijn van deelname uitgesloten. De wedstrijd voor 2014 kent geen voorronde.

De wedstrijdlocatie

De Wedstrijd om “De Gouden IJsspatel” vindt plaats op woensdag 29 januari 2014 bij het IJscentrum te Wageningen. De jurering zal 30 januari plaatsvinden en is toegankelijk voor iedereen. De prijsuitreiking vind plaats tijdens de IJsVak-Beurs op 3 februari te Haaften.

Inschrijving

Deelnemers dienen zich vooraf digitaal in te schrijven bij het IJscentrum. De inschrijving dient vóór 20 januari 2014 in het bezit te zijn van de organisatie. Inschrijven is alleen mogelijk via de internetsite van het ijscentrum www.ijsvakwedstrijden.nl.  Er is maximaal één inschrijving per bedrijf mogelijk. Elk deelnemend bedrijf dient in het bezit te zijn van een zelfstandige inschrijving van de Kamer van Koophandel.

De ijsmix moet bereid worden in de ijskeuken van het ingeschreven adres. Voor deelname aan “De Gouden IJsspatel 2014” is een inschrijfgeld van € 115, - excl. BTW per inzending verschuldigd. Door het aanvinken van het aankruisvakjes op het inschrijfformulier, geeft u uw akkoord voor het éénmalig incasseren van het inschrijfgeld, via een automatische incasso.

Wanneer de betaling is verwerkt, ontvangen deelnemers een bevestiging van inschrijving. Blijkt de incasso om welke reden dan ook niet mogelijk, dan wordt de inschrijving geannuleerd. Na 20 januari ontvangt u de definitieve uitnodiging en de planning wanneer het ijs gedraaid moet worden.

De opdracht voor de Gouden IJsspatel 2014

  • Het bereiden van Passievruchten sorbetijs, van een door u bereide ijsmix.
  • Het ijs mag geen zachte of harde stukjes bevatten
  • Het ijs mag geen saus bevatten (variegato)

 1.          Aanleveren van de ijsmix

  • De mix moet in een schone en nette verpakking worden aangeleverd
  • De aangeleverde hoeveelheid mix moet tussen de 3500 en 4000 gram zijn.
  • De mix moet aangenaam ruiken
  • De mix dient gekoeld aangeleverd te worden (max. 70C)

De mix wordt  gecontroleerd door de keurmeester. Indien niet voldaan wordt aan de bovenstaande eisen, wordt de mix geweigerd. Deelname is dan uitgesloten.

 2.          De ijsbereiding:

  1. Er zijn 4 werkplekken beschikbaar met de machines van het IJscentrum
  2. Bij aanvang van de elke praktijksessie trekt iedere deelnemer blind een nummer dat correspondeert met de werkplek waar het ijs bereid moet worden.
  3. Deelnemers moeten in ijsbereiders-tenue het ijs bereiden. Er is omkleedruimte aanwezig. Tenue houdt in: gepaste schoenen, broek  jas en of schort, hoofddeksel. Deelnemers moeten te allen tijde hygiënisch te werk gaan. Geldende norm is de Hygiënecode voor de ijsbereiding
  4. Bij aanvang is de werkplek en machine bedrijfsklaar.(schoon en gedesinfecteerd)
  5. Iedere deelnemer krijgt 20 min. tijd voor het afdraaien van de mix en het schoon achterlaten van de werkplek.
  6. Bij elke set machines staat een instructeur van de leverancier, voor instructie van de machine.
  7. Het ijs wordt afgevuld in de door de jury aangereikte verpakkingen van 2 x 2½ liter. De bakken worden 10 min. in een shockvriezer geplaatst en daarna in de bewaarkast bij -14oC bewaard. De beoordeling vind plaats op 30 januari. De schep en beoordelingstemperatuur zal voor ALLE deelnemers worden vastgesteld op -14 °C
  8. NB Wanneer de deelnemer onverhoopt de machine niet volgens afspraak achter laat, zorgt de instructeur ervoor dat de machine klaarstaat voor volgende deelnemer.

3.          De beoordeling

De Gouden IJsspatel wordt beoordeeld op de volgende punten:

  • Het aanleveren van de mix
  • Het ijsbereiden in de praktijk
  • Het gedraaide ijs

Altijd op de hoogte blijven?