Hygiënecode ambachtelijke ijsbereiding

23 juli 2012

De nieuwe Hygiënecode voor de ambachtelijke IJsbereiding is goedgekeurd door het ministerie van VWS en de VWA en gaat in op 1 april 2011. Eenvoudiger, toegankelijker en duidelijker. Dat zijn de drie belangrijkste doelen geweest bij het vernieuwen van de Hygiënecode voor de ambachtelijke IJsbereiding.

Dit heeft geleid tot een beknoptere hygiënecode, waarin de essentie van voedselveilig werken in volle duidelijkheid en op een voor iedereen begrijpelijke manier wordt neergezet. Daarnaast is de code aangepast aan de veranderde wetgeving.

De projectgroep die de code heeft opgesteld bestaat uit Evelien Brugman (KHN), Joep Biemans (Meesterijsbereider, IJscentrum), Jeroen Hendrickx (Kroonenburg Advies) en René Rijnders namens het bedrijfschap Horeca.

De Hygiënecode voor de ijsbereiding is vanaf maandag 28 maart zowel in gedrukte vorm als digitaal te verkrijgen via www.kenniscentrumhoreca.nlGratis download onder deze link. Zowel de digitale als de gedrukte versie van de hygiënecode bevatten alle werkinstructies. Op de website is bovendien aanvullende informatie opgenomen over voedselveilig werken die van belang kan zijn, zoals registratie formulieren en algemeen toepasbare technieken.

Concrete veranderingen

Bewaartermijn

De algemene bewaartermijn voor controlelijsten is teruggebracht van een jaar naar twee maanden. (als u niet rechtstreeks aan de consument, dan geldt er een periode van de houdbaarheid van het geleverde product plus twee maanden).

Ongediertebestrijding

Ongediertebestrijding is als basisvoorwaarde opgenomen in de code. Dit en een nieuw element.

Vragenlijst ‘Algemene beschrijving van het bedrijf’

Op basis van de oude code werd van u verwacht dat u tenminste een keer per jaar de vragenlijst ‘Algemene beschrijving van het bedrijf’ in te vullen. Deze lijst is in de nieuwe code niet meer opgenomen.

Ontvangst diepvriesproducten:

De temperatuureisen zijn gewijzigd: Het was -18˚C of kouder, is nu -15 C of kouder en dan direct weer invriezen tot -18˚ of kouder.

Ontvangst consumptie-ijs

Ontvangsttemperatuur was -18˚C of kouder. Deze eis is verdwenen. Er is alleen nog een advies opgenomen (-15˚C of kouder). Consumptie-ijs is geen diepvriesproduct, dus gelden de temperatuureisen voor diepvriesproducten niet voor consumptie-ijs.

Eieren

De opslag temperatuur van rauwe eieren was 7˚C of kouder. Deze eis is verdwenen (in de code voor de horeca staat als advies opgenomen 23˚C of kouder)

Terugkoelen na pasteurisatie:

De eis was binnen twee uur naar 4˚C of kouder. De eis is nu: binnen vijf uur terugkoelen naar 7˚C of kouder. (met daarbij een advies om binnen twee uur naar 4˚C of kouder terug te koelen).

Rijpende ijsmix

Verplichte temperatuureis was bewaren tussen 2˚C en 4˚C. De eis is nu 7˚C of kouder (bewaren van rijpende ijsmix tussen 2˚C en 4˚C is nu advies geworden)

Afval

Het scheiden van afval is in de nieuwe code niet meer verplicht.

Schoonmaakplan

Het opstellen van schoonmaakplannen en het gebruik van aftekenlijsten is niet meer verplicht, maar is alleen nog als advies opgenomen. Voorbeelden van schoonmaakplan en aftekenlijst is beschikbaar via de internetsite van het bedrijfschap. Deze kunt u zelf aanpassen aan de situatie in uw bedrijf.

Inrichtingseisen

De inrichtingseisen zijn minder uitgebreid en tot de essentie teruggebracht. (oa verplichte plafondhoogte van 2.50 m en het met tenminste met 120˚ aflopen van vensterbanken is verdwenen.

Toppings en warme sauzen

  • De nieuwe code bevat temperatuureisen voor warme sauzen en toppings (60˚C of warmer)

Altijd op de hoogte blijven?