Genomineerd

24 juli 2012

ijscafe_holland_mobile_

Ron Holland van IJscafé Holland in Uden doet sinds de opening in juli 2009 al mee aan vakwedstrijden. In 2011 levert dat maar liefst twee hoge noteringen op: 5e in de wedstrijd om de Gouden IJsspatel (pistache) en 9e tijdens de Coppa d’Oro in Longarone. En dit jaar wínt Holland de Gouden IJsspatel. “We zijn zeer trots!”, zegt Holland. “Een topresultaat in zo’n korte periode is een kroon op het harde werk. Ook is het een bevestiging dat we op de goede weg zijn en ons mogen en kunnen onderscheiden met een zeer goed product.” Het citroenijs heeft zijn weg al gevonden naar de media, vertelt de ondernemer. “Enkele horecabedrijven kregen een bak citroensorbet om aan hun gasten uit te delen en daarbij een kaartje te presenteren, met daarop vermeld dat dit het winnende ijs is en dat IJscafé Holland is genomineerd als IJssalon van het Jaar. En uiteraard staat de nominatievlag op het terras, hangen de vlaggen uit en de oorkondes in zicht. Ook zijn de ramen en de auto bestickerd met het nominatielogo.”  Holland: “We zijn extra alert op allerlei kleine zaken. De hygiëne is onder controle, de smaken zijn goed en de uitstraling is goed voor elkaar! Ik hoop op mooi weer wanneer de mystery guest langskomt, zodat ook het terras een mooie indruk achterlaat.”

ijssalon_de_parel_mobile_

Frank Hoogerwerf en Annemiek Folmer van IJssalon De Parel in Putten: “We hadden er totaal niet op gerekend en reageerden compleet verrast. Vervolgens overkwam ons een enorm gevoel van emotie en blijdschap.” Zeventien jaar geleden startte Frank Hoogerwerf samen met zijn vrouw Wendy IJssalon De Parel. “Met elke dag vers ijs maken bouwden we de winkel met veel liefde en passie op tot hij nu is”, aldus Hoogerwerf. Maar drie jaar geleden sloeg het noodlot toe: zijn vrouw kreeg kanker en overleed anderhalf jaar geleden. “Dit had een behoorlijke impact. Maar, ook ter nagedachtenis aan haar, zijn we er met zijn allen weer vol voor gegaan. Deze nominatie is een prachtige beloning.” Nu is het zaak voor de mensen van De Parel om de mystery guest te overtuigen van de passie en liefde waarmee Hoogerwerf en zijn werknemers het vak uitoefenen.  “We zetten ons al zeventien jaar voor de volle duizend procent in en het zou geweldig zijn als we deze titel dit jaar krijgen toegekend.”

ijscafe_holland_creatie_mobile_Dochter Floor, die aan de Hogere Hotelschool in Maastricht studeert, was verantwoordelijk voor de IJscreatie (5e plaats) Frisse Zuurtjes. Het rechthoekige bordje, gedecoreerd met wat balsamicodressing, bevat drie rondjes spongecake met lichte citroensmaak met daarop een bolletje grapefruit, citroen en limoensorbet. Op het ijs een klein partje bijbehorend fruit en een stukje kletskop van citroen. “Voor de durfal lag er ook een pipetje gembersiroop op het bordje.” de_parel_creatie_mobile_De IJscreatie Tre Perle (8e) bestaat uit een chocoladeschelp met daarin drie bollen ijs (citroen, mango en kaneel). Bovenop het ijs ligt een kletskop van sinaasappel en dragon. Het geheel is gegarneerd met een gelei van appelstroop en noten op frambozensaus en een rozet slagroom. Het citroenijs, gemaakt van Spaanse citroenen, was goed voor een 14e plaats.
jos_ijssalon_mobile_

Vierde tijdens de wedstrijd om de Gouden IJsspatel en elfde bij de Gouden IJscreatie en tóch genomineerd voor IJssalon van het Jaar. Een gelukstreffer voor de mensen van Jo’s IJssalon in Reuver. “Toen we de punten van de blinde jury zagen, kregen we wel hoop”, vertelt Dennis Lemmen. “Toch waren we verrast dat we erbij zitten, het is een geweldig gevoel.” Een spannende tijd breekt aan voor de familie Lemmen. “We blijven gewoon onszelf. Momenteel zijn wel bezig met goede promotie naar buiten toe en zorgen we dat we alles tip top in orde hebben, zoals altijd. Beter dan je best doen kun je toch niet. We zijn in ieder geval de enige Limburgse genomineerde, dus daarmee al beste Limburgse ijssalon!”

van_der_poel_ijs_mobile_

In voorgaande jaren wonnen Pieter en Meike van der Poel van Van der Poel IJs in Hengelo met de ijscreaties ‘I scream sushi’ en  ‘Ice salad’. In 2010 werden zij beloond met de titel IJssalon van het Jaar. Van der Poel stond 5e bij de tussentijdse uitslag voor de Gouden IJscreatie, maar de blinde jury deed hen geen goed. Ze eindigden 10e op de Gouden IJscreatie-ranglijst. “Terwijl wij op de definitieve uitslag zaten te wachten, dachten wij dus ook niet genomineerd te worden voor IJssalon van het Jaar. Toen alsnog onze naam op het scorebord kwam te staan, waren wij uiteraard zeer blij. We gaan ons best doen om te winnen!”

jos_ijssalon_creatie_mobile_

Carline Lemmen maakte de IJscreatie Fresh Time, bestaande uit drie bollen ijs (yoghurt-aardbei, kiwi en citroen) geserveerd met een toef slagroom en een muntblaadje als decoratie.

van_der_poel-creatie_mobile_

“Dit jaar wilden we een traditionelere ijscreatie maken en de smaken voor zich laten spreken”, vertelt Pieter. De creatie Eine Gute SacheЯ is basic, maar zit in een nieuw jasje. De Duitse sachertorte werd aangepast naar een ijsvariant. “We gebruikten hiervoor de originele receptuur en werkten de taart af met bladgoud. Naast het taartje een frambozenscroppino. Verder een vanille-mascarponesausje rondom het bord en natuurlijk het citroenijs. Tot slot een sinaasappelsaus die goed combineert met de taart en het ijs.”

Altijd op de hoogte blijven?