9 slimme tips om energie te besparen

21 november 2023 Bianca Roemaat Oscar van der Wijk

Het winterseizoen begint. Of je onderneming nu doordraait of tijdelijk sluit, energie besparen kun je het hele jaar door. We vroegen het team van full service leverancier Valmar Nederland in Nieuwegein om tips.

1. Pasteuriseer op 65 graden

Heb je dit al eens geprobeerd? Pasteuriseer je ijsmix op 65 graden in plaats van 85 graden Celsius. Dit scheelt circa 20 procent op je stroomverbruik.

2. Kies het kortste programma

Bij het draaien van ijs selecteer je een zo kort mogelijk programma (zonder je kwaliteit te verlagen natuurlijk). Sneller ijs draaien zorgt voor minder energie- en waterverbruik.

3. Sluit je schuifruit

Deze tip ligt misschien voor de hand maar maak er een dagelijkse werkroutine van. Sluit de schuifruiten of het rolgordijn van je vitrine zodra het kan. Niet alleen als je de deuren sluit. Je ijsvitrine verliest hier de meeste energie. Dus hier kun je energie- en geldwinst boeken.

Deelnemer Ijs-vak-wedstrijd 23 9 tips energie besparen Kies voor het kortse programma als je ijs gaat draaien. (Op de foto zie je een deelnemer aan de IJs-Vak-wedstrijden in 2023). (© Oscar van der Wijk )

4. Kies voor een pozetti-vitrine

Heb je een nieuwe vitrine nodig? Overweeg eventueel om een vitrine met pozetti’s aan te schaffen. Dit type vitrine verbruikt veel minder energie. Kies dan wel voor een model met zicht op je ijs. (Zie ook pagina’s 16, 17 en 18 voor meer inspiratie)

5. Zet de halveringsoptie aan

Als je een pasteuriseerketel van tijd tot tijd maar voor de helft gebruikt, kies er dan ook voor om bij de ketel de optie voor het halve gebruik aan te zetten. (Als je die mogelijkheid hebt op je apparaat).

6. Maak de condensors schoon

Zorg ervoor dat je de condensors van je luchtgekoelde apparatuur wekelijks schoon maakt en stofvrij houdt. Hierdoor hoeft de compressor van je koelapparatuur minder lang te draaien bespaar je dus stroom. En als bonus verleng je zo de levensduur van je vitrine. 

7. Hergebruik water

Uit je watergekoelde apparatuur komt warm koelwater. Probeer dit water te hergebruiken voor bijvoorbeeld schoonmaakwerkzaamheden.

8. Houd omgevingstemperatuur laag

Probeer de omgevingstemperatuur in je winkel (of zaak) laag te houden. Hierdoor hoeft je vitrine minder hard te werken. Je airco werkt dan weliswaar wat harder, maar vaak is een airco-apparaat energiezuiniger dan een ijsvitrine. Let wel op dat je bij het gebruik van een airco deze niet direct op je vitrine laat blazen. 

9. Vraag om efficiënte afstelling

Vraag je servicemonteur om het ventiel voor de afstelling van je koelwater zo efficiënt mogelijk af te stellen voor een laag waterverbruik en laag energieverbruik. ◀

Overwintertips voor je apparatuur
Ga je (na de feestdagen en de ijstaartenpiek) je ijskeuken voor langere tijd sluiten? Neem dan deze tips in acht om je apparatuur goed te laten overwinteren.
• Maak al je machines schoon, desinfecteer ze en leg de onderdelen gedemonteerd weg. 
• Leeg het overloopbakje van je ijsmachine en maak deze schoon.
• Maak van al je luchtgekoelde apparatuur de condensors schoon en stofvrij. Gebruik hiervoor bij voorkeur een compressor.
• Heeft je vitrine een condensbak? Maak deze dan leeg en schoon
• Haal alle bodemplaten uit je vitrine, maak ze schoon laat ze goed drogen
• Let erop dat je apparatuur op een vorstvrije plaats staat. Lukt dit niet, wees er dan zeker van dat er geen water meer in de machine of de leidingen zit.
• Zet je machines niet in een te vochtige ruimte, want anders ontstaat er kans dat (elektronische) onderdelen corroderen.
• Reinig je lepelspoelbakjes.
• Zorg dat er water in je afvoeren zit of sluit je afvoeren af om stank te voorkomen.
• Laat alle waterslangen naar en van je apparatuur zo leeg mogelijk zijn om bacteriegroei te voorkomen.
• Zet elke twee maanden je apparatuur even onder stroom om te voorkomen dat batterijen leeg raken.

Altijd op de hoogte blijven?