Suikerkunst weer op grote (fruit)schaal

4 juli 2024 Max Geluk Max Geluk

Martin Bos, patissier en eigenaar van Sugar-art, geeft workshops over suikerkunst. “Hoewel suikerkunst minder populair is dan vroeger, merk ik dat steeds meer mensen zich aanmelden voor de workshops.” Vooral vakmensen hebben belangstelling, en dit keer doen tien docenten van middelbare scholen mee: De Rooijpannen, Scholen aan Zee, College de Brink, Lodewijk College, Beroepsonderwijs aan Zee en FocusberoepsAcademie.

Bos geeft de workshop in opdracht van de VSHO (Stichting Vereniging van Scholen met een horeca-opleiding). De deelnemende docenten willen zichzelf bijspijkeren, zodat ze die kennis weer kunnen overbrengen op de leerlingen. Sommige geven aan dat ze nog moeten nadenken over wanneer en hoe ze lessen gaan geven in suikerkunst omdat ze het materiaal er momenteel niet voor hebben. Anderen hebben daarentegen al een goed beeld van hoe ze dit willen doen. Veel docenten zien het geven van les in suikerkunst als een goede manier om de creativiteit van hun leerlingen te stimuleren. “Dit zie ik als iets belangrijks, want los van dat ze er hopelijk mooie suikerkunst door kunnen maken, is het stimuleren van creativiteit goed voor het redeneringsvermogen en stressvermindering van de leerlingen”, zegt een van de aanwezige docenten. Daarbij hoopt de VSHO dat dit soort workshops er uiteindelijk voor zorgen dat meer middelbare scholieren zullen kiezen voor een horeca-opleiding. 

De volgende workshop van Bos is op 21 juli en is voor iedereen toegankelijk. Die dag zullen er honingbijen (van suiker) gemaakt worden. “Mede door deze workshops hoop ik ervoor te zorgen dat suikerkunst weer populair wordt in Nederland”, aldus Bos.

Altijd op de hoogte blijven?