Recepten: alcohol in ijs

27 september 2022 Ambachtelijk IJscentrum

Foto's: Shutterstock

Drie recepten uit de cursus ‘alcohol in ijs’ van IJscentrum, gegeven door kersverse SVH Meesterijsbereider Bas van Haaren. 

 

Roomijs met whisky

1572 gram volle melk
525 gram slagroom, 35% MV
350 gram kristalsuiker
175 gram magere melkpoeder
140 gram eigeel
175 gram maltodextrine 18DE
105 gram inuline
21 gram bindmiddel, warm
438 gram whisky, 40 %

Werkwijze
Meng de volle melk met de slagroom en het eigeel en verwarm naar 40 graden Celsius.
Meng alle droge stoffen met elkaar en voeg deze aan de warme zuivel.
Pateuriseer op 82 graden Celsius en koel terug naar 4 graden Celsius. Laat rijpen. Voeg de whisky toe en draai door met de turbomixer.
Draai vervolgens tot ijs in de ijsmachine. Let hierbij op dat je het ijs verder draait dan de normale instelling.

Sorbetijs met bier

Sorbetijs met bier

2100 gram bier
403 gram pregel Base Allegra
473 gram kristalsuiker
525 gram water

Werkwijze
Meng alle ingrediënten met elkaar. Draai door met een staafmixer en laat rijpen. Draai tot ijs in de ijsmachine.

IJs met baileys en chocolade_shutterstock

Melkijs met Baileys en pure chocolade

1631 gram volle melk
210 gram slagroom, 35% MV
210 gram kristalsuiker
105 gram maltodextrine 18DE
140 gram inuline
805 gram baileys
385 gram 70-30-38
14 gram bindmiddel, warm

Werkwijze
Voeg de volle melk met slagroom samen in een pan en verwarm naar 40 graden Celsius. Meng ondertussen de kristalsuiker, maltodextrine, inuline en bindmiddel met elkaar.
Voeg de beide mengsels met elkaar in de pan en pasteuriseer op 85 graden Celsius. Koel de mix terug naar 65 graden Celsius en voeg de chocolade toe. Homogeniseer met de staafmixer. Koel nu de mix op 4 graden Celsius en laat rijpen.
Voeg na rijping de Baileys toe en draai tot ijs in de ijsmachine. Let hierbij op dat je het ijs verder draait dan de normale instelling.

Altijd op de hoogte blijven?